Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κι άλλο ηλιακό σύστημα μέσα σε λίγα 24ωρα!



Λίγα 24ωρα μετά την ανακάλυψη ενός δίδυμου με το δικό μας ηλιακό σύστημα στον αστερισμό της Υδρας, εντοπίζεται άλλο ένα στον αστερισμό της Λύρας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, που έχει ως αποκλειστική αποστολή τον εντοπισμό αλλά και τη μελέτη πλανητών, εντόπισε σε απόσταση 2.000 ετών φωτός από εμάς δύο πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι.

Οι δύο πλανήτες έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό του Κρόνου ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανό να υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος πλανήτης, το μέγεθος του οποίου θα είναι ανάλογο με αυτό της Γης. Αν τελικά υπάρχει αυτός ο μικρότερος πλανήτης, θα βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στο άστρο από ό,τι οι δύο μεγαλύτεροι.

Οι δύο πλανήτες ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c και περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα. Ωστόσο η ταχύτητα περιστροφής τους δεν είναι σταθερή. Αυξομειώνονται κατά 4-39 λεπτά ανά περιστροφή.

Αυτό, σύμφωνα με τους αστρονόμους, γίνεται εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πλανητών. Αυτές οι μετρήσεις αλλά και οι νέες παρατηρήσεις που θα κάνει το Κέπλερ αναμένεται να δώσουν στους επιστήμονες επιπλέον στοιχεία για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των νεοανακαλυφθέντων πλανητών.

pyles

Δεν υπάρχουν σχόλια: