Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Απαντήσεις απ' τους παρόχους Internet στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα "διευθύνσεις"



Επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένας σχετικό ντόρος γύρω
απ' το θέμα "διευθύνσεις" στο Internet και ότι αυτές λιγοστεύουν.

Το adsl.gr έστειλε μια σειρά ερωτήσεων σε όλους του ελληνικούς παρόχους Internet,
με σκοπό να σκοπό να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν καθώς και να ενημερωθούν χρήστες σχετικά με την νέα τεχνολογία του διαδίκτυο.

Εμείς ενδεικτικά σας παραθέτουμε της απαντήσεις που έδωσε ο ΟΤΕ.

Η εταιρεία σας είναι ενήμερη για την εξάντληση των διευθύνσεων ipv4; Πότε υπολογίζετε ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με το γεγονός αυτό;

Γνωρίζουμε το θέμα της εξάντλησης των IPv4 διευθύνσεων και εδώ και καιρό έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Με τον τρέχοντα ρυθμό στην αύξηση των αναγκών των πελατών μας σε IPv4 διευθύνσεις, και θεωρώντας ότι θα πάρουμε ακόμα ένα τελευταίο block IPv4 διευθύνσεων από το RIPE στις αρχές του 2011, εκτιμούμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το θέμα περί τα μέσα του 2012.

Έχετε καταρτίσει κάποιο σχέδιο με ημερομηνίες και συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να προετοιμάσετε την εταιρεία σας για την μετάβαση στο ipv6; Εχετε κάνει αίτηση για δέσμευση διευθύνσεων IPv6 από το RIPE;

Ο ΟΤΕ έχει συστήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο εσωτερική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την σχεδίαση & την υλοποίηση της μετάβασης του IP δικτύου του σε IPv6. Έχουμε πάρει IPv6 διευθύνσεις από το RIPE από τον Ιούλιο του 2008.

Έχετε προχωρήσει μέχρι τώρα σε κάποιες ενέργειες για την δοκιμή της τεχνολογίας ipv6 στο δίκτυο σας; Αν ναι ποιές;

Το IPv6 είναι ήδη ενεργοποιημένο σε μέρος του IP δικτύου του ΟΤΕ στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος που τρέχει από τις αρχές του 2010. Συγκεκριμένα έχουμε ενεργοποιήσει IPv6 διασυνδέσεις με την OTEGlobe και το ΕΔΕΤ (μέσω του GRIX) και σε μέρος του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ. Επίσης έχουμε ενεργοποιήσει ΑΑΑ & DNS services για το IPv6 (resolvers & reverse DNS) και έχουμε ένα περιορισμένο αριθμό από web servers που είναι accessible πάνω από IPv6.

Με αυτό τον τρόπο παρέχουμε dual-stack IPv6 πρόσβαση σε τελικούς χρήστες που προς το παρόν είναι μηχανικοί του ΟΤΕ. Ανάλογα με τα αποτελέσματα διερευνούμε τη σκοπιμότητα επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος σε ευρύτερη κλειστή ομάδα χρηστών με σκοπό την άντληση περισσότερων χρήσιμων συμπερασμάτων.

Ποιό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που εσείς εντοπίζετε στην διαδικασία της μετάβασης (και συνύπαρξης) από το ipv4 στο ipv6; Έχετε επιλέξει την τεχνολογική λύση της συνύπαρξης των δύο εκδόσεων του πρωτοκόλλου;

Σήμερα προκρίνουμε την τεχνολογική λύση του "dual stack" γιατί είναι η απλούστερη και μας φέρνει πιο "κοντά" στην τελική κατάσταση. Έχουμε δοκιμάσει και διάφορες παραλλαγές μηχανισμών tunneling με μικτά αποτελέσματα.

Σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως τώρα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα "commodity" CPEs με υποστήριξη dual stack IPv6 και το μικρό ποσοστό περιεχομένου που είναι διαθέσιμο σε IPv6 only χρήστες. Και στα δύο φαίνεται να υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα από την εφαρμογή της τεχνολογίας για το τελικό χρήστη;

Βασικά πλεονεκτήματα του IPv6 για τον τελικό χρήστη είναι
Η αποκατάσταση της "end-to-end" επικοινωνίας μεταξύ συσκευών στο home-network και servers/services που στο IPv4 εν γένει περνά από κάποιο translation (NAT) που περιορίζει τις δυνατότητες και περιπλέκει την υλοποίηση.

Το αυτόματo configuration στο home network που απλοποιεί την διασύνδεση συσκευών διαφορετικών από PCs στο δίκτυο (π.χ. λευκές ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις, αισθητήρες περιβάλλοντος κλπ).

Την διάθεση πρακτικά "άπειρων" (πραγματικών) διευθύνσεων στο χρήστη (που του δίνει και τη δυνατότητα να γίνει "server" για τις πληροφορίες που θέλει) και τη δυνατότητα subnetting στο home δίκτυο.

Έχετε κάποια πρόβλεψη για τον τερματικό εξοπλισμό των χρηστών σχετικά με το ipv6; Τι προβλήματα περιμένετε να προκύψουν εκεί; Ο εξοπλισμός που αγοράζετε τώρα θα είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί τώρα ώστε να υποστηρίζει ipv6;

Από το 3ο τρίμηνο του 2010 θα ζητούμε από τους κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού να παρέχουν native dual stack support για IPv6 είτε άμεσα είτε μέσω μιας μελλοντικής αναβάθμισης firmware.

Συμμετέχετε στις εργασίες του Hellenic Ipv6 Task force ή κάποιας άλλης ομάδας δράσης;

Συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες του Hellenic IPv6 Task-force και είμαστε σε στενή συνεργασία με το ΕΔΕΤ για την προώθηση του IPv6 και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων σε σχέση με αυτό.

Τις απαντήσεις των υπόλοιπων παρόχων θα τις βρείτε, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: