Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Το μεράκι και οι μόδες των σχολών!



Πριν από μία δεκαετία από κοινού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχαν ανακοινώσει την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Τότε τα Ελληνόπουλα ανακάλυψαν τη... βιολογία, και σωρηδόν αποφάσιζαν να σπουδάσουν την επιστήμη γοητευμένα από την «περιπέτεια» της έρευνας. Τις προάλλες έμπειρος καθηγητής μού ανέφερε ότι πολλοί σημερινοί υποψήφιοι τον ρωτούν πώς θα γίνουν... εγκληματολόγοι επηρεασμένοι από τις αστυνομικές σειρές του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις η μόδα, η γενική τάση επηρεάζει τις αποφάσεις των παιδιών. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχει και το «αλάθητο» των περυσινών βάσεων. Πολλοί κοιτούν πώς κατατάχθηκαν, με κριτήριο τα μόρια εισαγωγής, την προηγούμενη χρονιά οι πανεπιστημιακές σχολές και κατόπιν τις επιλέγουν σαν τυφλοσούρτης.

Πρόσφατα χάρηκα την 20χρονη κόρη μιας φίλης, όταν μου δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη με τη σχολή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας όπου σπουδάζει, διότι, όπως είπε, χαίρεται για την εξαιρετική βιβλιογραφία που της προσφέρει. «Μπορώ να ανασύρω από τη βιβλιοθήκη μου τα βιβλία του Μαζάουερ, του Χομπσμπάουμ, του Μπροντέλ, της Σόνταγκ», μου είπε.

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι ότι φέτος ένας 18χρονος που «τρελάθηκε στα 20άρια» δήλωσε ότι θέλει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Τόσο η κοινωνική ανθρωπολογία όσο και οι πολιτικές επιστήμες είναι κλάδοι με υψηλή ανεργία και θολές επαγγελματικές διεξόδους. Ομως, γι’ αυτό αξίζει ο προβολέας να πέσει στα παιδιά αυτά. Αποφάσισαν να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν και να παλέψουν να κερδίσουν τη ζωή τους κάνοντας αυτό στο οποίο έχουν μεράκι. Δεν θέλησαν να υποτάξουν τα όνειρά τους στις επιταγές του συρμού, ούτε στην ανάγκη μιας εξασφαλισμένης αλλά βαρετής θέσης εργασίας.

Η κατάταξη των σχολών με κριτήριο τη φθίνουσα σειρά των βάσεων εισαγωγής δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες του κάθε υποψηφίου, αλλά με τις επιθυμίες των πολλών. Και είναι εντυπωσιακό που υπάρχουν ακόμη νέοι που συνειδητά δεν επιλέγουν να κατευθυνθούν προς σπουδές υψηλής ζήτησης, αλλά στρέφονται σε επιστήμες που ασχολούνται με τη σκέψη, τον άνθρωπο και ευρύτερα με το ουμανιστικό πνεύμα που τόσο εκλείπει στην εποχή μας.

Απόστολος Λακασάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: