Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

"Πλούσιοι διαφορετικοί και αδίστακτοι"



Απελπισµένοι καιροί, απελπισµένα µέτρα. Ισως γι αυτό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κυνηγήσει από χωρίου εις χωρίον τους φοροφυγάδες µε τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες προκαλεί ενδιαφέρον όχι µόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Εγραφε η εφηµερίδα «Σκότσµαν» πως, µε την απειλή να βγάλει στο σφυρί «2.917 ακίνητα στα γραφικά νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, συνολικής αξίας περισσότερο από 288 εκατοµµύρια ευρώ», η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 6,7 εκατοµµύρια ευρώ από φόρους.

Το ελληνικό παράδειγµα αναµένεται να µιµηθούν και άλλες υπερχρεωµένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αν πιστέψουµε τον Ρόκι Βέγκα. Ο αµερικανός οικονοµολόγος λέει πως ήδη η αµερικανική κυβέρνηση έχει θέσει προθεσµίες στους εύπορους φοροφυγάδες που φιλοξενούνται στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας.
Και πως η κατάσταση της αµερικανικής οικονοµίας είναι τέτοια, που θεωρεί πολύ πιθανό η αµερικανική κυβέρνηση να αρχίσει να εφαρµόζει µέτρα παρόµοια µε τα ελληνικά και στο εσωτερικό της χώρας.

Οµως, οι πλούσιοι των ΗΠΑ ήδη περνούν δύσκολους καιρούς. Οπως έγραφαν οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης», οι πλούσιοι Αµερικανοί που δηλώνουν αδυναµία να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι από τους φτωχούς: «Η έκρηξη της στεγαστικής φούσκας που σηµειώθηκε πρώτα στις εργατικές γειτονιές και κατόπιν εξαπλώθηκε στα εύπορα προάστια πλήττει την ανώτερη τάξη ακόµη και σε προνοµιούχες περιοχές όπως η Σίλικον Βάλεϊ. Είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για εξοχικό ή ακίνητο που αγοράστηκε ως επένδυση, το ποσοστό των πλούσιων που διακόπτουν την αποπληρωµή του στεγαστικού δανείου τους είναι πολύ µεγαλύτερο από το ποσοστό του γενικότερου πληθυσµού».

Τουλάχιστον ένας στους επτά ιδιοκτήτες ακινήτων που αξίζουν περισσότερα από ένα εκατοµµύριο δολάρια έχει πάψει να πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου του, σύµφωνα µε στοιχεία της κτηµατοµεσιτικής εταιρείας ΚορΛότζικ. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες λιγότερο ακριβών ακινήτων δεν δυσκολεύονται το ίδιο µε τους πλούσιους: από τα στεγαστικά δάνεια για κατοικίες αξίας κάτω του ενός εκατοµµυρίου δολαρίων, µόνο ένα στα δώδεκα δεν εξυπηρετείται πια. Τι δείχνουν όµως πραγµατικά αυτά τα στοιχεία; Πως οι φτωχοί πληρώνουν τα δάνειά τους ευκολότερα από τους πλούσιους; Οχι βέβαια. Αυτό που δείχνουν είναι πως οι πλούσιοι εγκαταλείπουν επίτηδες τις περιουσίες που συνεπάγονται γι αυτούς οικονοµική και φορολογική αιµορραγία, όπως θα έκαναν και µε οποιαδήποτε άλλη επένδυση που δεν θα τους έβγαινε σε καλό.

Οι πλούσιοι είναι διαφορετικοί, είναι αδίστακτοι, λέει ο οικονοµολόγος Σαµ Χάτερ της ΚορΛότζικ. Αδίστακτοι;
Απλώς καταλήγουν στο προφανές συµπέρασµα πολύ πιο γρήγορα από όσο οι φτωχότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και είναι φυσικό. Επειδή αυτοί έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν. Ετσι, αν ποτέ οι φοροεισπράκτορες χτυπήσουν την πόρτα τους, δεν θα τους βρουν εκεί. Ούτε τα λεφτά τους. Γιατί δεν θα είναι πια λεφτά µε «σάρκα και οστά». Θα έχουν γίνει «άυλα» και θα ταξιδεύουν στα διεθνή χρηµατιστήρια, εκεί όπου είναι αδύνατη η σύλληψή τους.

Ρούσσος Βρανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: