Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ειδικά φύλλα πορείας και "Μολών λαβέ" από τους οδηγούς φορτηγών

Ειδικά φύλλα πορείας και "Μολών λαβέ" από τους οδηγούς φορτηγών

Τα ειδικά φύλλα πορείας λαμβάνουν οι οδηγοί φορτηγών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει. Οι απεργοί δηλώνουν αμετακίνητοι, ενώ κρίσιμη θα είναι η συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα. Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου κάνει η αγορά προκειμένου να τροφοδοτηθεί ξανά.

Η επιστράτευση φαίνεται πως είχε ληφθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή της απεργίας, ενώ ακολούθησε μπαράζ συσκέψεων και τηλεφωνικών επαφών. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, η κινητοποίηση έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ανακοίνωσαν πως δέχονται την επίταξη των οχημάτων τους, όχι όμως την πολιτική επιστράτευση. «Μολών λαβέ», ήταν χαρακτηριστικά η πρώτη αντίδραση του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργου Τζωρτζάτου.

Στα δελτία που διανέμονται στους απεργούς καθορίζεται η ημερομηνία και η ώρα προσέλευσης σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ αναφέρονται τα στοιχεία του οχήματος και του οδηγού.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, αν οι απεργοί δεν πειθαρχήσουν προβλέπονται άμεσες συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο, καθώς επίσης και κατάσχεση των φορτηγών ή αφαίρεση της άδειας.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για τεράστιο πλήγμα.

Τα πρατήρια που έχουν ακόμα βενζίνη είναι μετρημένα στα δάχτυλα, οι εγκλωβισμένοι τουρίστες πληθαίνουν, ενώ αρκετά τρόφιμα -ιδίως οπωροκηπευτικά- έχουν εξαντληθεί. Εξαγριωμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία αφού η παραγωγή τους σαπίζει, την ώρα που στην Κρήτη έχουν μπλοκαριστεί οι εξαγωγές σταφυλιών.

«Ακραία μέσα» χαρακτήρισε η ΝΔ την επιστράτευση, για «κατάπτυστη απόφαση» έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νέο πραξικόπημα της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: