Σοβαρές πιθανότητες να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, πριν την παύση των εργασιών του για καλοκαίρι (στις 7 Αυγούστου), συγκεντρώνει το σχέδιο νόμου, περί περιορισμού των εισαγγελικών τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, «ανοίγοντας», τους τελευταίες δύο μήνες, τους ασκούς του Αιόλου στο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η βουλευτής Τζούλια Μπουοντζόρνο, η οποία ανήκει στην συμπολίτευση, αλλά πρόσκειται στην παράταξη του προέδρου της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, κατάφερε να επιφέρει σοβαρές τροποποιήσεις.
Το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου απαγόρευε τη δημοσίευση, από τον Τύπο, των τηλεφωνικών συνομιλιών, που ηχογραφούνται με εισαγγελική εντολή. Η επιμονή της κεντροδεξιάς και του ίδιου του ιταλού πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και των δημοσιογραφικών ενώσεων, που «απάντησαν» με σειρά διαδηλώσεων Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» έκανε λόγο για «νόμο-φίμωτρο» (Legge Bavaglio), ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia» κοινοποίησε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ρυθμίσεις της Μπουντζόρνο προβλέπουν, τώρα, συνάντηση του εισαγγελέα, αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες, με τους συνηγόρους υπεράσπισης και τον κατήγορο εισαγγελέα. Στη συνάντηση θα αποφασίζεται ποια σημεία των «τηλεφωνικών διαλόγων» κρίνονται ως «δημόσιου ενδιαφέροντος» και επομένως είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται σε δίκη. Τα αποσπάσματα αυτά θα υπάρχει δυνατότητα, αμέσως μετά, να δημοσιεύονται και στον Τύπο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ακόμη και αν αναγκάστηκε να δώσει «πράσινο φως» στη συγκεκριμένη τροποποίηση, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του.
«Με τις τροποποιήσεις αυτές η κατάσταση θα μείνει, λίγο πολύ, ως έχει. Οι Ιταλοί, δηλαδή, δεν θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα στο τηλέφωνο και η χώρα μας δεν θα θεωρείται πολιτισμένη», δήλωσε. Οι αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για «στρατηγική κίνηση του "Καβαλιέρε"», ο οποίος γνωρίζει καλά ότι πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να καταφέρει, η κυβέρνησή του, να πάρει μιαν ανάσα. Μετά τις συνεχείς «κόντρες» με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίνι, την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Κοζεντίνο, τις αποκαλύψεις για τη μυστική οργάνωση «Π 3» -με συμμετέχοντες στελέχη της κυβέρνησης- και την εντυπωσιακή πτώση της δημοτικότητάς του, χρειαζόταν μια κίνηση, που θα έριχνε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», από την πλευρά του, σχολιάζει ότι με την παρέμβαση της Μπουντζόρνο «έγιναν σίγουρα βήματα προόδου, αλλά πρόκειται πάντα για έναν συμβιβασμό, που πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά».
Οι συνεργάτες του Σ. Μπερλουσκόνι, ωστόσο, ευελπιστούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα ψηφισθεί οριστικά από τη γερουσία, πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, θα έχει ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος θα πρέπει να επικυρώσει, με την υπογραφή του, τη συνταγματικότητα του επίμαχου ν/σ.
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί το σχέδιο νόμου περί εισαγγελικών τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ιταλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου