Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αναζητώντας το «μυστικό» των Θιβετιανών..!



Μπορεί άραγε το «μυστικό των Θιβετιανών» να βοηθήσει στην προώθηση των ερευνών που θα δώσουν απάντηση σε νόσους, οι οποίες προκαλούνται από την περιγεννητική ασφυξία (απώλεια οξυγόνου στο έμβρυο), όπως η σχιζοφρένεια ή η επιληψία;

Είναι νωρίς να πει κανείς, όμως τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ δείχνουν γονιδιακό παράγοντα, ικανό να καθορίσει την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Οι Θιβετιανοί ζουν σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων, όπου ο αέρας έχει 40% λιγότερο οξυγόνο από εκείνον στο επίπεδο της θάλασσας. Ομως σπανίως έως ποτέ πλήττονται από τη λεγόμενη «νόσο του βουνού». Δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά ή πνευμονικά οιδήματα, ενώ κατά κανόνα ζουν περισσότερο. Κατά την έρευνά του, το Μπέρκλεϊ ανέλυσε το 3% του ανθρώπινου γονιδιώματος 50 Θιβετιανών από δύο χωριά που βρίσκονταν σε ύψος άνω των 4.700 μέτρων και 40 Κινέζων Χαν του Πεκίνου (μόλις 50 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας). Βρήκαν ότι περίπου 30 γονίδια ανιχνεύτηκαν στους Θιβετιανούς όχι όμως και στους Κινέζους ή τουλάχιστον όχι στο ίδιο ποσοστό. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν μια εκδοχή γονιδίου που διέθετε το 87% των Θιβετιανών, αλλά μόλις το 9% των Χαν.

Η παρουσία του γονιδίου HIF2a ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής στη λογική της θεωρίας της ανθρώπινης εξέλιξης. Καθώς οι Θιβετιανοί που ανέβηκαν στα οροπέδια πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια πάλευαν για να ζήσουν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του βουνού με το χαμηλό οξυγόνο, το ανθρώπινο γονιδίωμά τους προσαρμοζόταν για να τους εξασφαλίσει την επιβίωση.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι η βιολογική αυτή μετάλλαξη άρχισε να λαμβάνει χώρα πριν από 3.000 χρόνια -όταν σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς οι Χαν χωρίστηκαν από τους Θιβετιανούς, οι οποίοι ανέβηκαν στα βουνά- θα πρόκειται για την πιο πρόσφατη στον χρόνο και ταχύτερη περίπτωση ανθρώπινης εξέλιξης. Τα «προστατευτικά» γονίδια που ανιχνεύονται στους Θιβετιανούς μπορούν να ανοίξουν δρόμους στην έρευνα για την πρόληψη ασθενειών που οφείλονται σε έλλειψη οξυγόνου, εκτιμούν ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: