Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Αυξάνονται οι αιτήσεις στη ΔΕΗ για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα



Κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ για σύνδεση με το δίκτυο μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες κτιρίων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ, από τον Απρίλιο και μετά οι ενεργοποιήσεις αιτήσεων κινούνται με ένα ρυθμό της τάξης των 30 τον μήνα, έναντι 10 ή και λιγότερων μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2009 που ισχύει το καθεστώς έμμεσης επιδότησης των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων διά της τιμής αγοράς της ενέργειας από το σύστημα, έχουν υποβληθεί στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα 766 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί οι 133. Τους τελευταίους μήνες πάντως ο αριθμός των αιτήσεων που γίνονται έργα και συνδέονται στο σύστημα αυξάνεται: Από μόλις 23 τον Φεβρουάριο, έφτασαν στις 55 τον Μάρτιο, σε 81 τον Απρίλιο, σε 105 τον Μάιο και σε 133 τον Ιούνιο. Να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 δεν είχαν συνδεθεί στο σύστημα παρά μόνο 8 φωτοβολταϊκά.

Το προηγούμενο διάστημα η ΔΕΗ απέστειλε στα κατά τόπους γραφεία της εγκύκλιο σχετικά με το ποιες αιτήσεις γίνονται δεκτές. Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της έδρας των τοπικών υπηρεσιών Δικτύου της ΔΕΗ, κατά κανόνα στις πρωτεύουσες των νομών, πλην Αττικής-Θεσσαλονίκης, και όχι στις μικρότερες κατά τόπους υπομονάδες τους (πρακτορεία, υποπρακτορεία). Η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει τα αιτήματα έως τις 4 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα τα ταξινομήσει και θα τα αξιολογήσει. Στην έγκριση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσον αφορά την κατάθεση της αίτησης σύνδεσης, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι κατηγορίες των αιτήσεων που δέχεται η ΔΕΗ είναι οι εξής:

• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος για κτιριακές εγκαταστάσεις (ισχύος έως 10 KW).

• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος άνω των 20 KW και μέχρι 100 KW, για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ.

• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 KW, που εγκαθίστανται σε πάσης φύσεως κτίρια ή στέγαστρα (βιομηχανικές στέγες κ.λπ.).

• Νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους ισχύος μέχρι και 100 KW, με αριθμό πρωτοκόλλου περιοχής.

• Νέες αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε κτίρια και στέγαστρα ισχύος άνω των 100 KW και έως 1 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια: