Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Επέστρεψε η πλωτή εξέδρα στην πετρελαιοπηγή



Η εξέδρα που θα κάνει τη γεώτρηση για το ανακουφιστικό φρέαρ μέσω του οποίου θα σφραγιστεί η κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, επέστρεψε στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας, δήλωσε σήμερα η εταιρεία στην οποία ανήκει η εξέδρα αυτή.

"Σε ότι αφορά την τελευταία μας αναφορά η εξέδρα Development driller III, επέστρεψε στην τοποθεσία Macondo της BP, δηλώνει Γκάι Κάντουελ εκπρόσωπος του εργολάβου της γεώτρησης, Transocean, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφερόμενος στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή Macondo της BP.

Η εξέδρα μετακινήθηκε έξω από την πορεία της Τροπικής Καταιγίδας Bonnie χθες Παρασκευή, αλλά η καταιγίδα αποδυναμώθηκε σημαντικά.

enimerwsi

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Κατάρ(α) του Αστακού

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη»,ενώ την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού.
Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού,όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας. Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG.
Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα.Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό.
Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου. Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

http://www.enet.gr/