Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Τροπολογία του υπ. Εσωτερικών για τους υπερχρεωμένους δήμους


Το οικονομικό αδιέξοδο που επικρατεί σε αρκετούς υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, υποχρέωσε το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει σήμερα τροπολογία στο νομοσχέδιο «για τις δαπάνες των υποψηφίων και συνδυασμών στην αυτοδιοίκηση», με την οποία χαλαρώνει σχετικώς το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του νόμου για τη δανειοδότηση των δήμων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι «εφόσον διαπιστώνεται ότι τα χρήματα αφορούν στην εξόφληση μισθοδοσίας και την κάλυψη ανελαστικών δαπανών των δήμων, να αποδίδονται γι΄ αυτό το σκοπό και να μην παρακρατούνται» από τρίτους ή όπως συμβαίνει στον Πειραιά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν ότι το υπουργείο με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορά στα οικονομικά των δήμων και τη σχετική ρύθμιση περί εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων επιχειρεί να προστατέψει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τέτοια φαινόμενα.

Επίσης, πρόσθεσαν ότι υπερχρεωμένοι ορίζονται οι δήμοι που το συνολικό κόστος από τα τοκοχρεολύσια υπερβαίνει το 60% επί των τακτικών εσόδων ή ετήσια τοκοχρεωλυτική τους δόση αγγίζει το 29% των ετήσιων τακτικών εσόδων και σημείωσαν ότι αυτοί οι δήμοι θα βοηθηθούν έως και το τέλος της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: