«Πάντα ήμασταν αυτοί που θέταμε τις σκληρές ερωτήσεις στην εξουσία. Ημασταν οι αμφισβητίες μουσικοί που δεν δεχόμασταν τίποτε ως δεδομένο. Και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο ύστερα από τόσο καιρό».
Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που οι Bad Religion εισέβαλαν στη μουσική σκηνή της Καλιφόρνιας με όπλο τους ένα θορυβώδες πανκ, οργισμένους στίχους και μ' ένα περίεργο σύμβολο: έναν σταυρό που είχε πάνω του ένα σήμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ηταν οι ιερόσυλοι, που λάτρευαν τους Ramones και τον Κέρουακ, έπαιζαν άτεχνα, αλλά με πάθος, και έβγαζαν δίσκους όπως το «How Could Hell Be Any Worse;» μιλώντας για τη σκοτεινή όψη της Αμερικής.
Λίγο πριν βρεθούν, παρέα με τους Faith Νο More και τους UNKLE, στο Ejekt Festival, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας του Ελληνικού, μας μίλησαν για τη δύναμη του πανκ, την πολύχρονη πορεία τους και τη νέα τους δουλειά.
Γιορτάζοντας τριάντα χρόνια
«Γιορτάσαμε τα τριάντα χρόνια στη σκηνή κυκλοφορώντας έναν λάιβ δίσκο, το "30 Years Live"», λένε. «Τον δώσαμε δωρεάν μέσα από το Ιντερνετ, ως δώρο στο κοινό που μας στηρίζει τόσα χρόνια. Χάρη σε όλους αυτούς είμαστε η μόνη μπάντα από την παλιά φρουρά του αμερικανικού πανκ που είναι ακόμα ενεργή. Και θα συνεχίζουμε για πολύ ακόμα».
Μεσήλικες πια, οι περισσότεροι από τους Bad Religion έχουν ακόμα την ίδια λύσσα μέσα τους από την εποχή που σάρωναν τη σκηνή. Και όχι μόνον αυτό. Ετοιμάζουν και την επιστροφή τους με νέο δίσκο, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
Στην περιοδεία παίζουν ήδη τα νέα τραγούδια. «Μόλις ολοκληρώσαμε τα κομμάτια», λένε. «Αλλά μην περιμένετε καμιά ριζοσπαστική αλλαγή. Είναι όλα κλασικά πανκ τραγούδια των δυόμισι λεπτών, γρήγορα και δυνατά, μαζί μ' ένα-δυο πιο μελωδικά, για να μην είναι ο δίσκος μονότονος».
Φυσικά, τα τραγούδια, όπως θα περίμενε κανείς, αναφέρονται στην τωρινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. «Κάθε δίσκος μας είναι μια πολιτική παρέμβαση», εξηγούν. «Στο κάτω κάτω αυτός είναι και ο λόγος που φτιάξαμε την μπάντα. Από την άλλη, αν τον συγκρίνεις με τις τελευταίες κυκλοφορίες, όπως το "The Empire Strikes First" ή το "New Maps of Hell", που ήταν ξεκάθαρες επιθέσεις ενάντια στον Μπους και το καθεστώς του, ο καινούργιος δίσκος έχει απλώς μια πιο γενική θεματολογία».
Ετσι κι αλλιώς η κατάσταση έχει αλλάξει, όπως λένε, στην Αμερική. «Μπορεί να μη συμπαθούμε γενικά τους προέδρους», εξηγούν, «αλλά τώρα έχουμε για πρόεδρο έναν άνθρωπο που μπορεί να πει δύο προτάσεις από τις οποίες να βγάζεις νόημα. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ. Αλλά για την ώρα είμαστε αισιόδοξοι. Ακόμα και αν καθημερινά βλέποντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση, τίποτε δεν φαίνεται ελπιδοφόρο».
Ελπίδα με μουσική
Οπότε ελπίδα τώρα δίνει μόνον η μουσική; «Σίγουρα, γιατί έχουμε προσωπική εμπειρία αυτής της διαδικασίας», απαντάνε.
«Οπως εμείς μάθαμε τη δύναμη της μουσικής από τους Ramones, έτσι οι δικοί μας ακροατές μπορούν να διδαχθούν μερικές αλήθειες για την εξουσία.
Η μουσική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να δούνε την πραγματικότητα γύρω τους. Ή τουλάχιστον να ξυπνήσει τις συνειδήσεις. Μόνο που με την κατάσταση που επικρατεί στη μουσική σκηνή, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση, είναι πολύ δύσκολο για τους νέους μουσικούς να βρούνε στήριγμα ώστε να εκφρασθούν μέσα από αυτήν. Το Ιντερνετ είναι μια λύση, αλλά επικρατεί χάος. Οπότε η μόνη τους επιλογή είναι να βγουν στον δρόμο, δίνοντας συνέχεια συναυλίες ώσπου να αποκτήσουν κοινό. Είναι εξοντωτικό. Και το λέμε εμείς που πάντα προτιμούσαμε τις συναυλίες από τη δουλειά στο στούντιο».
Τι είναι, όμως, το πανκ για τους Αμερικανούς που το υπηρέτησαν τρεις δεκαετίες; «Δεν υπάρχει ορισμός για το πανκ», λένε. «Είναι μια καταιγίδα συναισθημάτων, οργή, ένταση, χαρά. Και πάνω απ' όλα, η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Οτι μπορείς μόνος σου να πάρεις μια κιθάρα και να πεις αυτά που θες, χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Και κυρίως η αίσθηση ότι μ' ένα τραγούδι μπορείς να αλλάξεις κάποιον άνθρωπο που θα το ακούσει».
*info Ejekt Festival, 13 Ιουλίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, Ελληνικό. Οι Bad Religion παίζουν πριν από τους Faith Νο More και τους UNKLE. Εισιτήρια: 50 ευρώ στην προπώληση, 55 στο ταμείο.
rokakias
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Η μουσική ξυπνάει συνειδήσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου