Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Χρυσό σε Έλληνες επιστήμονες σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας στο Ηarvard!



Eνα ευφυές πρόγραμμα λογισμικού, που εκτελεί αυτόνομα κι αυτόματα ηλεκτρονικές συναλλαγές για λογαριασμό του χρήστη, χάρισε σε ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ το πρώτο βραβείο στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο πράκτορας Mertacor, της ομώνυμης ομάδας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, πήρε μέρος στους τρεις τελικούς με τις αντίστοιχες εκδόσεις του προγράμματος και κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία της Σχεδίασης και Βελτιστοποίησης Ηλεκτρονικών Αγορών, 3η στον διαγωνισμό για Δημοπρασία Διαδικτυακών Διαφημίσεων, και 6η στον διαγωνισμό για Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις, υπηρεσίες ή ιδιώτες, αναλαμβάνοντας να συναλλάσσεται για λογαριασμό του χρήστη, με βάση τα δεδομένα που θα θέσει εκείνος. Π.χ. μπορεί να αναζητήσει συμφέρουσες επενδύσεις στα χρηματιστήρια, να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές και να συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αναζητώντας, εντοπίζοντας και ολοκληρώνοντας σε ελάχιστο χρόνο ηλεκτρονικές αγορές, στην τιμή και στις προδιαγραφές που θέτει ο χρήστης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της ομάδας, καθηγητή του ΑΠΘ, Π. Μήτκα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών νοσοκομείων και κρατικών υπηρεσιών, επιλέγοντας καλύτερα, ταχύτερα και πιο αντικειμενικά τα συμφερότερα υλικά.

Το Mertacor θα αναπτυχθεί περαιτέρω και στόχος της ομάδας είναι όταν πάρει την τελική του μορφή να αρχίσει να διατίθεται μέσω του Διαδικτύου.

Την ομάδα αποτελούν, εκτός του κ. Μήτκα, ο λέκτορας του ίδιου Τμήματος, Α. Συμεωνίδης, ο υποψήφιος διδάκτωρ Κ. Χατζηδημητρίου και ο Λ. Σταυρογιάννης, απόφοιτος του Τμήματος και μεταπτυχιακός στο πανεπιστήμιο του Southampton.

Αν η ελληνική αγορά θέλει να βγει από το τέλμα και να εισέλθει στον δρόμο της καινοτομίας, υπάρχει αναξιοποίητο πεδίον δόξης λαμπρόν στη χώρα μας, αλλά και αρκετές παρεξηγήσεις.

«Εχουμε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα στο πανεπιστήμιο που απαξιώνει την επιχείρηση και τη βιομηχανία στα μάτια των φοιτητών, οι οποίοι όταν τελειώνουνστη συντριπτική τους πλειονότητα απαντούν ότι θέλουν να διοριστούν σε κάποια εταιρεία. Κανένας δεν θέλει να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια. Αντίθετα, στην Αμερική το 90% θέλει τη δική του εταιρεία» εξηγεί ο καθηγητής. Οπως τονίζει, υπάρχουν επιστημονικές περιοχές, όπως το λογισμικό, όπου δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση, διότι η μεν δουλειά γίνεται στον υπολογιστή, η δε διαφήμιση στο Διαδίκτυο.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Κάπου πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα που είχαν κάποτε οι Ελληνες» τονίζει ο κ. Μήτκας.

«Φοβάμαι ότι χάνουμε το τρένο της πληροφορικής και μαζί του και αρκετούς εγκεφάλους που φεύγουν στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται, βέβαια, να γυρίσουν, όμως απόφοιτοί μας βρίσκονται διάσπαρτοι σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα διδακτορικά. Δυστυχώςαυτό το φαινόμενο θα το δούμε τα επόμενα χρόνια, όπου ένα μεγάλο κύμα θα φύγει» υπογραμμίζει ο κ. Μήτκας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του τμ.ΗΜ&ΜΥ του ΑΠΘ για την επιτυχία τους. Φαίνεται οτι είναι η μοίρα των Ελλήνων να διαπρέπουν στο εξωτερικό όπως υπογράμμισε και ο κ.Μήτκας.Δείτε στην παρακάτω διεύθυνση έναν ακόμα Διπλωματούχο Μηχανολόγο του ΑΠΘ που κέρδισε άλλο ένα χρυσό.ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΟΥ;
http://www.cranfield.ac.uk/news/PressReleases/2010/page48841.html