Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Τα έργα, οι μίζες και οι Ταλιμπάν των 10 δολαρίων



Μεγαλύτερο έλεγχο στα δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία προορίζονται για την ανοικοδόμηση της χώρας, θα ζητήσει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν στη μείζονα διεθνή συνάντηση για το θέμα, στις 20 και 21 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ με τη συμμετοχή 60 υπουργών εξωτερικών, ανάμεσα στους οποίους και η Χίλαρι Κλίντον, των ΗΠΑ. Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι σπαταλά εκατομμύρια από τη διεθνή βοήθεια αλλά ο πρόεδρος Καρζάι, απαντά ότι η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται τα αναπτυξιακά προγράμματα που βρίσκονται εκτός επισήμου ελέγχου και θέτει το αίτημα για ευθεία πρόσβαση στο ταμείο των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπεται να διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική συνάντηση που γίνεται για το Αφγανιστάν», είπε δυτικός διπλωμάτης. Οι διεθνείς δωρητές συχνά διαμαρτύρονται για τα εκατομμύρια που σπαταλούνται εξαιτίας της ανικανότητας ή των δωροδοκιών, αλλά η κυβέρνηση, αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα, δηλώνει ότι είναι υπεύθυνη μόνο για το 20% των χρημάτων που διακινούνται και αυτά τα διαχειρίζεται καλά, ενώ ο πρόεδρος Καρζάι διεκδικεί να διαχειρίζεται το 50% των 13 δισ. Οι εταίροι του Αφγανιστάν ελπίζουν ότι η καταστολή των Ταλιμπάν, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ισχυροί παρά τους 150.000 ξένους στρατιώτες στην χώρα, θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομών. Η δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα θα αποθαρρύνει χιλιάδες νέους άνεργους Αφγανούς από τη συμμετοχή στην ανταρσία, ως «Ταλιμπάν των 10 δολαρίων», που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι προσλαμβάνονται για να γεμίζουν τις γραμμές των ανταρτών.

«Σε αυτή τη συνδιάσκεψη δεν ζητάμε δωρεές αλλά να μας παράσχει η διεθνής κοινότητα βοήθεια για την εφαρμογή των προγραμμάτων που έχει ήδη υποσχεθεί στο Αφγανιστάν», δηλώνει ο Υπουργός Μεταλλείων, Ουαεντουλά Σαρανί. Μετά από δεκαετίες πολέμου, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και το κατά κεφαλή προϊόν στα 435 δολάρια, το χρόνο, αλλά η χώρα έχει ορυκτό πλούτο 3 τρισεκατομμυρίων και βρίσκεται σε μία εξαιρετικά στρατηγική θέση για το εμπόριο μεταξύ κεντρικής Ασίας και Ινδίας. Η ανοικοδόμηση πάντως είχε κάποιες επιτυχίες. Έχουν ήδη δαπανηθεί εκατομμύρια για την κατασκευή ενός κυκλικού δρόμου που συνδέει τις κύριες πόλεις γύρω από την οροσειρά Ιντού Κους, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κατασκευή σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί από την κακής ποιότητας δουλειά και τις μίζες.

Η ενεργειακή επάρκεια υπολείπεται των αναγκαίων 2200 μεγαβάτ, όμως η προσφορά έχει φτάσει τα 630 μεγαβάτ, ενώ επί Ταλιμπάν ήταν στα 150. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει σε επαφή ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες με την υπόλοιπη χώρα ενώ ακμάζουν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες και μία δίψα για εκπαίδευση καταγράφεται με τα εκατομμύρια των παιδιών που πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο. Το ίδιο συμβαίνει και στη γεωργία αν και κανείς δεν καλλιεργεί κάτι άλλο πλην της παπαρούνας, που κάνει το Αφγανιστάν, πηγή του 90% της παγκόσμιας ηρωίνης.

Με τις περισσότερες από τις 47 χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στη διεθνή δύναμη ISAF να σχεδιάζουν να αποχωρήσουν σύντομα, τα ερωτήματα για την ικανότητα των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων να κυριαρχήσουν επί των ανταρτών παραμένουν και ο πρόεδρος Καρζάι κάνει ανοίγματα στους Ταλιμπάν, αν και η σκληροπυρηνική ηγεσία τους επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, μέχρι να φύγουν τα ξένα στρατεύματα. Οι δυτικές δυνάμεις συμβιβάζονται σε ενός είδους διευθέτηση με «αποδεκτούς» Ταλιμπάν, όμως οι ηγέτες τους, που έχουν στενούς δεσμούς με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ Κάιντα, εξακολουθούν να είναι επικηρυγμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: