Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ιδρύθηκε ελληνορωσική εταιρία για τον αγωγό South Stream!!



Στην ίδρυση της South Stream Greece A.E., της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στην Ελλάδα, προχώρησαν σήμερα στην Αθήνα o Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. και η ρωσική Gazprom, που συμμετέχουν με ποσοστό 50% η κάθε μία.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία της υπουργού κας Τίνας Μπιρμπίλη και του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Vladimir I. Chkhikvishvili. Την πράξη ίδρυσης υπέγραψε από πλευράς ΔΕΣΦΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, και εκ μέρους της Gazprom ο Pavel Oderof, αναπληρωτής διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης της ρωσικής εταιρίας.

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση της αρμόδιας για το έργο τεχνικής επιτροπής, όπου εξετάσθηκε η πρόοδος της μελέτης σκοπιμότητας του νέου αγωγού.

Ο αγωγός South Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το πρώτο τμήμα του αγωγού σχεδιάζεται να διέλθει υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα ξεκινώντας από τον κύριο σταθμό συμπίεσης Russkaya από τη Ρωσική ακτή μέχρι τις ακτές της Βουλγαρίας. Το συνολικό αυτό μήκος θα είναι 900 χλμ περίπου, ενώ το μέγιστο βάθος θα είναι πάνω από 2 χλμ. Η μεταφορική ικανότητα του του αγωγού South Stream θα είναι 63 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο.

Για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος του έργου, έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: