Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει και θα λάβει η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens στην προοπτική να ανοίξουν όλοι οι υπό έρευνα τομείς πέραν των ήδη διερευνώμενων, δηλαδή και για την υγεία, τους εξοπλισμούς και τον πολιτισμό.
Ταυτόχρονα προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η αποστολή κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία στην προοπτική να εξεταστούν σίγουρα, αφού το έχουν αποδεχτεί τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και να καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, η παρουσία εφέτη ανακριτή μαζί με το κλιμάκιο των βουλευτών αποσκοπεί ακριβώς στο να ενημερωθεί με το θεσμικό πρωτόκολλο αν τυχόν θελήσει ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων ή κατηγορουμένων που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.
Ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο» για να εξασφαλιστούν ουσιαστικές πληροφορίες για το «ποιοι, πότε, πόσα, πώς και γιατί δωροδοκήθηκαν», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε ότι θα πρέπει να καλλιεργούνται σημαντικές προσδοκίες.
Στη Γερμανία η αποστολή των τριών βουλευτών (Βάσω Τσόνογλου, Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παφίλης) θα έχει εκτός των άλλων συνεννοήσεις με την Εισαγγελία του Μονάχου, την ίδια τη μητρική εταιρεία και τον εκπρόσωπο της νομικής εταιρείας Debevoise Κάρολο Ζίγκερ.
Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η επιτροπή είναι εξεταστική των πραγμάτων και διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με απλές σοβαρές ενδείξεις και όχι υποκατάσταση της Δικαιοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι η επιτροπή δεν θα βασιστεί στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που χρονίζουν.
Πάντως η πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση αποστολή της επιστολής του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον αντίκτυπο που είχε τόσο στην ελληνική εταιρεία, όσο και στη μητρική και την υπόσχεση για συνεργασία.
Αντιθέτως από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκαν ενστάσεις ότι η επιστολή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα κι ότι θα είχε ενδεχομένως ουσιαστικότερο αποτέλεσμα μια επιστολή υπογραφόμενη από τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προς την κ. Μέρκελ.
Κατά τα άλλα στο ανακριτικό έργο της επιτροπής εξετάστηκε πρώτη η εισαγγελέας πρωτοδικών Αθανασία Βλάχου η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για επτά συμβάσεις του 2006 που έχουν συναφθεί μεταξύ της ελληνικής Siemens και της Armentel, τον αρμενικό τηλεπικοινωνιακό φορέα ύψους 2,7 εκ. ευρώ.
Η μάρτυρας δεν μπόρεσε να διαφωτίσει την επιτροπή, δεδομένου ότι το έργο της καλύπτεται από το απόρρητο, αλλά απλώς είπε ότι η έρευνα της είχε ανατεθεί αρχικά το 2008, της αφαιρέθηκε η δικογραφία και άρχισε πάλι να την ερευνά από τις αρχές του 2010.
Για σημαντικές σπατάλες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, έκανε λόγο ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργαζόμενος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Βασίλης Τσιμπίδης.
Αναφέρθηκε σε επτά συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens, την HTW THYSSEN της περιόδου 2001-2002, τρεις από τις οποίες εκτελέσθηκαν με καθυστερήσεις.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασπάθισης χρήματος το 2002-4 με την προμήθεια 24 ηλεκτρομηχανών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν ανενεργές, δεδομένου ότι το μόνο ηλεκτροδοτούμενο τμήμα του δικτύου είναι αυτό της Θεσσαλονίκης -Ειδομένης.
Εξάλλου το 2006 ο ΟΣΕ ενοικίασε για οκτώ μήνες από τη Siemens 8 ηλεκτράμαξες του Προαστιακού αντί 850.000 ευρώ τον μήνα με επιπλέον επιβάρυνση 250.000 για τη συντήρηση, όταν η αξία αγοράς τους ήταν 10 εκ., τιμή στην οποία τελικά πωλήθηκαν μετά το οκτάμηνο στην Ουγγαρία.
Για συνθήκες απόλυτης αναρχίας μίλησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τζαβάρας της ΝΔ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για λεηλασία του εθνικού πλούτου.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Εξεταστική Siemens: Παράταση εργασιών ως τις 30 Σεπτεμβρίου!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου