Ρεκόρ πενταετίας στον αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς οι βάσεις εισαγωγής πέφτουν. Ωστόσο μεγαλώνει η “ψαλίδα” των πιο χαμηλών από τις πιο “καλές” σχολές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, το οποίο υπογράφει ο εκπαιδευτικός – ερευνητής Χ. Κάτσικας, ενώ η βαθμολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ήδη διαγράφονται οι τάσεις των φετινών Πανελλαδικών.
Όπως λέει, θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό για τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά, όπως επίσης για τις “ναυαρχίδες” των Οικονομικών Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) – όλες αυτές οι σχολές θα έχουν ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής, δηλαδή πάνω από 18.000 μόρια.
Τα προαναφερθέντα τμήματα έχουν 1.900 θέσεις εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν 9.000- 10.000 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι. Συνολικά, φέτος αναμένεται ότι για την εισαγωγή σε περίπου 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός των τμημάτων που περιλαμβάνουν ειδικό μάθημα) και στα στρατιωτικά- αστυνομικά τμήματα θα απαιτούνται περισσότερα από 18.000 μόρια.
Την ίδια στιγμή σε 90- 100 τμήματα των ΤΕΙ, των εκκλησιαστικών ακαδημιών και των πανεπιστημίων οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από 10.000, ενώ η χαμηλότερη βάση αναμένεται να μην υπερβαίνει τα 4.500 μόρια (πιθανόν κάποιο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής).
Μεγάλο χάσμα μορίων θα προκληθεί ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εφόσον αναμένεται ότι η χαμηλότερη θα απέχει από την υψηλότερη (σίγουρα στην Ιατρική Αθηνών) κοντά στα 15.000 μόρια.
Βέβαιη είναι η άνοδος στα τμήματα αστυφυλάκων, καθώς τελικά στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι – ενώ νωρίτερα το υπ. Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν 1.650 το σύνολο των εισακτέων.
Λιγότεροι θα είναι φέτος οι αριστούχοι, φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά θα είναι λιγότεροι από 10.000. Την ίδια στιγμή, ενώ οι αριστούχοι μειώνονται δεν φαίνεται να μειώνονται τα παιδιά που έγραψαν κάτω από τη βάση.
Η κατάργηση της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις φετινές εξετάσεις, καθώς οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρσι.
Η άλλη πλευρά της κατάργησης της βάσης του 10 είναι πτώση μεγαλύτερη από τα 3.000 μόρια σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ, καθώς η είσοδος σε αυτά θα εξασφαλίζεται με 4.500-5.500 μόρια.
“Η εξέλιξη αυτή θα γεμίσει με εγγραφές δεκάδες περιφερειακά ΤΕΙ που στέναζαν τα τελευταία 4 χρόνια από το βάρος των κενών θέσεων. Δυστυχώς, όμως, σύντομα θα είναι πάλι άδεια λόγω της έλλειψης φοιτητικής μέριμνας και οικονομικής κρίσης” αναφέρει ο κ. Κάτσικας.
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Μεγάλη πτώση των βάσεων και ταυτόχρονη αύξηση των εισακτέων!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου