Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Το πολύ το καθισιό δεν κάνει καλό..!"



Κάθε ώρα που καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση επιβαρύνει
την καρδιά μας. Στο εντυπωσιακό- όσο και ανησυχητικό εν μέσω Μουντιάλσυμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας (Μedical Research Council- ΜRC) ύστερα από τη μελέτη του τρόπου ζωής περισσοτέρων από 13.000 υγιών ατόμων στην πόλη Νόρφολκ.

Το ΜRC απεφάνθη ότι, αν οι τέσσερις ώρες την ημέρα που περνάμε ακίνητοι στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση μειωθούν σε μία, τότε είναι πολύ πιθανόν να αποφύγουμε το 8% των θανάτων από καρδιά.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι κάθε ώρα ακινησίας μπροστά στο γυαλί κάθε ημέρα αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο να πεθάνουμε από την καρδιά μας, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη άλλους επικίνδυνους.. παράγοντες, όπως η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η διατροφή και το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.

Η μελέτη του ΜRC κράτησε δέκα χρόνια και έγινε σε 13.197 κατοίκους του Νόρφολκ. Καθ΄ όλη τη διάρκειά της 373 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιοπάθεια- δηλαδή, ένας στους 35. Από αυτούς τους θανάτους οι 30 θα είχαν αποφευχθεί αν τα θύματα έβλεπαν μία ώρα τηλεόραση την ημέρα αντί για τέσσερις. Στην έρευνα δεν έλαβαν μέρος άτομα με ιστορικό καρδιοπαθειών. Οι ερευνητές μέτρησαν τον χρόνο που κάθονταν στην τηλεόραση οι συμμετέχοντες μέσω ερωτηματολογίων που τους είχαν δώσει.

Η δρ Κατρίν Βίντελε εξηγεί ότι το σώμα του ανθρώπου δεν είναι προορισμένο για να κάθεται ακίνητο επί μακρά χρονικά διαστήματα και προειδοποιεί: «Εχει μεγάλη σημασία να προσέξουμε πώς ο τρόπος της ζωής μας επηρεάζει την υγεία μας έτσι ώστε να τη βελτιώσουμε σε εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες για να δούμε αν άλλες καθιστικές δραστηριότητες, όπως η εργασία πίσω από έναν υπολογιστή ή το οδήγημα αυτοκινήτου, προκαλούν τα ίδια αποτελέσματα. Επιλέξαμε ωστόσο την τηλεόραση επειδή είναι η πιο διαδεδομένη καθιστική απασχόληση».

Ο δρ Ουλφ Εκελουντ, ο οποίος έχει επίσης συμβάλει στην έρευνα, προσθέτει ότι, αν ο συνηθισμένος κίνδυνος να πεθάνουμε από την καρδιά μας είναι 10%, αυξάνεται στο 13% στην περίπτωση που βλέπουμε τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα. Γι΄ αυτό προτείνει περισσότερη κίνηση, είτε αυτό λέγεται περπάτημα είτε γυμναστική και τρέξιμο.

«Στο μέλλον οι γιατροί θα λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των ωρών που περνάει ο ασθενής μπροστά στην τηλεόραση για να εξακριβώσουν τον συνολικό κίνδυνο να παρουσιάσει καρδιοπάθεια» λέει. Μόνο στη Βρετανία 193.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την καρδιά τους.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δημοσιεύεται στο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «Ιnternational Journal of Εpidemiology» που κυκλοφόρησε χθες.

ΤΟ... ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!

- Οσοι βλέπουν τηλεόραση επί τέσσερις ώρες την ημέρα έχουν πιθανότητες 28% να προσβληθούν από κάποιο καρδιακό νόσημα. Με μία αντί για τέσσερις ώρες μπροστά στην ΤV την ημέρα μειώνουμε κατά 7% τον κίνδυνο εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς.

- Και άλλες καθιστικές δραστηριότητες, όπως η εργασία πίσω από έναν υπολογιστή ή το οδήγημα αυτοκινήτου, έχουν τις ίδιες επιπτώσεις για την υγεία.

- Ακόμη και 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 10%.

trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια: