Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κιργιστάν: Δεκαεπτά νεκροί σε συγκρούσεις τη νύχτα!



Δεκαεφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 201 τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Ος και σε πολλές γειτονικές περιοχές στο νότιο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας. "Στην περιοχή του Ος, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους δώδεκα", διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως 126 άνθρωποι δέχτηκαν ιατρική βοήθεια ή μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιοχές

Η προσωρινή Κυβέρνηση του Κιργιστάν, υπό τη Ρόζα Οτουνμπάγεβα, που ανέλαβε την εξουσία μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις τον Απρίλιο, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Ος, προπύργιο του πρώην Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και στις γειτονικές περιοχές Καρασού, Αραβάν και Ουζγκέν. Αφορμή υπήρξαν τα βίαια επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν ομάδες εκατοντάδων νεαρών που έσπασαν βιτρίνες, λεηλάτησαν καταστήματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Οι συγκρούσεις και η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ομάδες νεαρών ξέσπασαν αργά το βράδυ και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αφορμή ήταν ένας διαπληκτισμός ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

"Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε ότι η προσωρινή Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει και είναι βέβαιη ότι θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Φαρίντ Νιγιάζοφ.

Ο Νιγιάζοφ πρόσθεσε ότι 1000-3000 νεαρών ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια. Οι αρχές έστειλαν στην πόλη στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Με απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στη διάρκεια της νύχτας.

Η πόλη Ος βρίσκεται σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή του Κιργιστάν. Πρόκειται για μία πόλη 200.000 κατοίκων που βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα Φεργκάνα, όπου συναντώνται τα σύνορα του Κιργιστάν με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Έκκληση από Ρωσία και Κίνα για τερματισμό της βίας

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας έκαναν σήμερα Παρασκευή έκκληση προς το Κιργιστάν για τον άμεσο τερματισμό της βίας. Στο έδαφος του Κιργιστάν βρίσκονται τόσο αμερικανικές όσο και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις. "Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία γρήγορη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κιργιστάν", είπε ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο και πρόσθεσε ότι "η Κίνα εξακολουθεί να βοηθάει το Κιργιστάν όσο μπορεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: