Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σχέδιο μετατροπής του ΑΠΘ στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο!



Την ενεργειακή αυτονόμηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προωθεί ο νέος πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος αν και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες για την υλοποίηση ενός από τους στόχους του, δηλαδή τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως προτύπου οικολογικής διαχείρισης.

Ο νέος πρύτανης και ο νέος αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γιάννης Παντής, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την υλοποίηση του πρώτου οικολογικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα η ενεργειακή αυτονομία του μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση, ο ενεργειακός σχεδιασμός των κτιρίων, καθώς και η Οικοτουριστική και Αγροτουριστική αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων του ΑΠΘ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αμέσως μετά την εκλογή του στις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ (27 Μαΐου), ο κ. Μυλόπουλος είχε επισημάνει ότι υπάρχει ήδη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων στις ταράτσες και τα αγροκτήματα του πανεπιστημίου, η οποία θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ.

Εξάλλου, είχε προαναγγείλει την ένταξη του ΑΠΘ σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης, EMAS, για τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, ιδιαίτερα των τοξικών (από το Χημικό, τη Φαρμακευτική και την Ιατρική).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράσινα-Οικολογικά και άλλα σημαίνουν μόνο μίζες. Δεν τα αφίνεται αυτά και να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα, τους μισθούς μας ?