Tέλος σε δύο σημαντικά για την Ελλάδα ενεργειακά πρότζεκτ, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και το νότιο τμήμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream απειλεί να δώσει το κομφούζιο που έχει προκαλέσει η Βουλγαρία με τις αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για τα ρωσικού ενδιαφέροντος ενεργειακά σχέδια στη χώρα του.
Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη δήλωση του κ. Μπορίσοφ πως η Βουλγαρία έχει αποσυρθεί από τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και επειδή θεωρεί ότι δεν είνα οικονομικά βιώσιμος. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που αιφνιδίασε ακόμα και την ίδια του την κυβέρνηση με τις δηλώσεις αυτές, επαναδιατύπωσε λίγο αργότερα λέγοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού δοθεί η περιβαλλοντική μελέτη, την οποία όμως προεξόφλησε ότι θα είναι αρνητική.
Παράλληλα είπε ότι παγώνει, ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε, στο οποίο μετέχει ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μία ημέρα αργότερα δήλωνε πως η Σόφια δίνει προτεραιότητα στον διεθνή αγωγό μεταφοράς αερίου «Ναμπούκο», που στηρίζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί και για τον ρωσικών συμφερόντων αγωγό αερίου «South Stream» είπε ότι προκαλεί πολλά προβλήματα.
Σε περίπτωση που η Βουλγαρία εγκαταλείψει τους δύο αγωγούς τότε τινάζεται στον αέρα η ελληνική συμμετοχή, αφού και τα δύο πρότζεκτ όπως είναι σχεδιασμένα, προβλέπουν ότι τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο θα έρχονται στην Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας.
Από την περασμένη Παρασκευή ως σήμερα η Σόφια δεν έχει ενημερώσει επισήμως την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις της, πράγμα κάνει την ελληνική πλευρά να δηλώνει αναμονή εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων θέσεων.
Οι Ρώσοι μέσω του υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο κάλεσαν την Πέμπτη τη Βουλγαρία να δώσει την επίσημη θέση της για το θέμα, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του ειδικού εκπροσώπου εμπορίου της Ρωσίας στη Βουλγαρία. Από την πρώτη στιγμή δια του Τύπου και με δηλώσεις ανώτατων στελεχών διεμήνυσαν καθαρά τόσο την ενόχλησή τους όσο και τις εναλλακτικές τους: Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει με την Τουρκία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμσούντα - Τσεϊχάν, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και άνετα μπορεί να αντικαταστήσει τον «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης».
Οσο για τον «South Stream», η ρωσική Gazprom άρχισε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με τη Ρουμανία, προκειμένου ο αγωγός που θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα περνά τη Μαύρη Θάλασσα «να βγαίνει» στις ρουμανικές ακτές και να κατευθυνθεί από εκεί στη κεντρική Ευρώπη, αντί να πάει στη Βουλγαρία, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κommersant» υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατασκευή αγωγού αερίου μέσω Ρουμανίας στη Σλοβενία και την Ιταλία μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα από τον αγωγό μέσω Βουλγαρίας, επειδή το πρότζεκτ θα μπορούσε να συνδεθεί και με τον πετρελαιαγωγό Κωστάντσα - Τεργέστη.
Οπως είναι προφανές, όλες αυτές οι λύσεις αφήνουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Ελλάδα. Ρώσοι αναλυτές αποδίδουν τη στάση της Βουλγαρίας στην απόπειρά της να γίνει περιφερειακή δύναμη στην περιοχή με τη στήριξη των ΗΠΑ και θεωρούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Σόφιας είναι το αποτέλεσμα της πίεσης της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Εκτιμούν ότι η Βουλγαρία παρότι δεν έχει καταγγείλει επισήμως τις διακρατικές συμφωνίες για τα τρία ενεργειακά πρότζεκτ (Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, το πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε και τον South Stream) με τις κινήσεις της κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην πολιτική του ενεργειακού διαλόγου που είχε ξεκινήσει το 2000 η Ρωσία για τους αγωγούς στα Βαλκάνια.
«Το πρόβλημα είναι βαθύτερο» γράφει σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα αναλυτής του RΑΝ, ινστιτούτου για θέματα διεθνούς ασφάλειας.
«Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η επιδείνωση των αντιθέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας δημιούργησε στη Βουλγαρία ελπίδες ότι μπορεί να γίνει περιφερειακός παίκτης. Για να το πετύχει αυτό, η Σόφια θέλει να γίνει ο τοποτηρητής των αμερικανικών συμφερόντων στη νότια Ευρώπη», αναφέρει.
Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
Εκτός ενεργειακού παιχνιδιού η Ελλάδα..!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου