Οι νέες διοικήσεις που ανέλαβαν τους μηχανισμούς υλοποίησης του μεγαλεπήβολου επιχειρησιακού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ), ανακαλύπτουν υπέρογκες δαπάνες που έγιναν με τα λεφτά των φορολογουμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα που οι δαπάνες αυτές πρέπει να συνεχισθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό, τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητά τους.
Η σπατάλη καταγράφεται κυρίως στην εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η εταιρεία ξόδεψε πάνω από 60 εκατ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια προκειμένου να καταφέρει να τρέξει προγράμματα περί τα 850 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον προϋπολογισμό των έργων πληροφορικής που ανέλαβε η εταιρεία να υλοποιήσει για λογαριασμό τρίτων δημόσιων φορέων που δεν διέθεταν την κατάλληλη τεχνογνωσία.
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της εταιρείας ήταν η μεταστέγασή της σε νέο, μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κτίριο. Η μεταστέγαση αυτή που έγινε το 2006 (στο παλιό κτίριο των Τεχνικών Εκδόσεων στην Ηλιούπολη) κόστισε περίπου 600.000 ευρώ μόνον για τη διαμόρφωση των γραφείων, ενώ παράλληλα αύξησε το μηνιαίο μίσθωμα της εταιρείας από 12.000 ευρώ που ήταν πριν στις 54.000 ευρώ. Με τις αναπροσαρμογές του μισθώματος, η ΚτΠ Α.Ε. σήμερα καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου Εργοσάρ Κατασκευαστική Κτηματική Α.Ε. περί τα 64.000 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να στεγάσει 80 εργαζόμενους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση της ΚτΠ Α.Ε. έχτισε στα υπόγεια του κτιρίου ένα κέντρο δεδομένων που κάνει δύσκολη τη μετακόμισή της σε άλλο οικονομικότερο χώρο, τη στιγμή που η εταιρεία αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας. Η ίδια διαθέτει αρνητική καθαρή θέση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά της επαρκούν μόλις για να καλυφθεί η μισθοδοσία του Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, χωρίς ωστόσο να έχει δρομολογηθεί ακόμη.
Σπατάλες υπήρξαν και σε επίπεδο μισθοδοσίας. Το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας ανερχόταν σε 550.000 (μισθοί προσωπικού, συμβασιούχοι έργων, αμοιβές επιτροπών κ.λπ.). Μόνον η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη είχαν αμοιβές της τάξης των 500.000 ευρώ ετησίως. Ακόμη στελέχη της εταιρείας, ως ειδικοί επιστήμονες αμείβονταν με 5.000-6.000 ευρώ μηνιαίως -αμοιβές που ήταν μάλλον υπερτιμημένες ακόμη και σε σύγκριση με αυτές στην αγορά των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Μια παρόμοια περίπτωση είναι και Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το οποίο κατέβαλε για 9 εργαζομένους του μηνιαίο μίσθωμα 12.000 ευρώ σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυτελή κτίρια της Αθήνας. Το Παρατηρητήριο είχε δημιουργήσει κόστος λειτουργίας ύψους 5,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναθέσει μέσα σε μια τετραετία μελέτες σε τρίτους συνολικού ύψους... 2 εκατ. ευρώ.
Το τεράστιο λειτουργικό κόστος που δημιούργησαν οι μηχανισμοί υλοποίησης στο Ε.Π. ΚτΠ θα δικαιολογούνταν στην περίπτωση που υπήρχαν απτά αποτελέσματα εκσυγχρονισμού του κράτους. Οι στόχοι αυτοί δεν επιτεύχθηκαν καθώς τώρα αναζητούνται πυροσβεστικές δράσεις για τη μηχανογραφική κάλυψη κρίσιμων δημοσιονομικών τομέων (ασφάλιση, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ.). Οι μηχανισμοί δε που απλώθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας θα συγκεντρωθούν, με το Παρατηρητήριο να απορροφάται από την ΕΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ), και τις εταιρείες Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. (υπ. Οικονομίας) και Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (υπ. Εσωτερικών) να συγχωνεύονται. Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν στο δεύτερο «κύμα» περιορισμού του δημόσιου τομέα που αναμένεται ν’ ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Σε Κοινωνία της... Πολυτέλειας είχε εξελιχθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου