Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Την παράταση του επαγγελματικού βίου απαιτούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα!



Xωρίς παράταση του επαγγελματικού βίου θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ισορροπία επάρκειας-βιωσιμότητας στις συντάξεις, επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ε.Ε. και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, προστίθεται, οι κυβερνήσεις χρειάζεται να προωθήσουν ευκαιρίες για να δουλεύουν οι άνθρωποι περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τις πρόσθετες πηγές εισοδήματός τους.

Πολλές συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μειώσουν από μόνες τους τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης, εκτός αν οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Oπως αναφέρεται, σήμερα, μόνο γύρω στο 40% των ανθρώπων συνεχίζουν να εργάζονται στην ηλικία των 60 ετών, ενώ τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από των ανδρών. Το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό, με την αύξηση των συνολικών ποσοστών απασχόλησης για όλους, ιδίως των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και των γυναικών, και κατά συνέπεια, των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης να αποτελεί βασικός πολιτικός στόχος για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι θετικές πτυχές της μμετανάστευσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

Η επίτευξη της απαραίτητης παράτασης του επαγγελματικού βίου εν όψει της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης θα αποδειχθεί πρόκληση, καθώς θα χρειαστούν επίσης προσαρμογές στη διαχείριση των ηλικιών στους τόπους εργασίας και στις αγορές εργασίας, όπως και στις προσδοκίες και στη συμπεριφορά των εργαζομένων.

Τα συστήματα φορολογίας/παροχών και αποδοχών μπορούν να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για να παραμείνουν οι άνθρωποι οικονομικά ενεργοί και να δημιουργήσουν το δικό τους ανθρώπινο κεφάλαιο. Θα χρειαστούν επίσης πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει ηλικίας και για την προώθηση της διά βίου μάθησης, ευέλικτων τρόπων συνταξιοδότησης και υγιών ευκαιριών απασχόλησης για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η πρόσβαση σε συστήματα συνταξιοδότησης που είναι εύκολο να κατανοηθούν, με χαμηλό κόστος και προσαρμοσμένα στους σύγχρονους τόπους εργασίας, είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάβαση στη δημογραφική γήρανση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (π.χ. των κοινωνικών εταίρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: