Νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και αλλαγή του συστήματος εισαγωγής, με τους φοιτητές να εισάγονται πλέον σε Σχολή και όχι σε συγκεκριμένο Τμήμα, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας με τη συνδρομή διεθνών εμπειρογνωμόνων.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» ανάμεσα στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν είναι η δημιουργία Συμβουλίων Διοίκησης στα ιδρύματα, η χωροταξική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ενοποιήσεις τύπου «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η θέσπιση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα αλλοδαπών να γίνουν καθηγητές στα ελληνικά ΑΕΙ σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης, η έμφαση στην αξιολόγηση, η αλλαγή του συστήματος εξεταστικών περιόδων, κ.ά.
Ο διάλογος για τη νέα μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή για το Νέο Πανεπιστήμιο που θα ακολουθήσει το Νέο Σχολείο, θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην 64η Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Εξεταστικό
Βασική Ακαδημαϊκή Μονάδα θα είναι Σχολή που θα απονέμει και τα πτυχία με βάση προγράμματα σπουδών. Τα Τμήματα θα υφίστανται ως διοικητικές μονάδες συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων. Η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται σε Σχολές. Η κατανομή τους στα επιμέρους προγράμματα σπουδών θα γίνεται έπειτα από το τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις των φοιτητών, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράμματος σπουδών σε επόμενα έτη. Υιοθέτηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ΕCΤS με βάση τις διδακτικές μονάδες.
Φοιτητές
-Αλλαγή του σημερινού συστήματος εξεταστικών περιόδων.
-Υιοθέτηση του ψηφιακού συγγράμματος που θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.
-Σύστημα πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών.
-Οργάνωση Κέντρων Αριστείας και μέσω συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων.
-Αναδιάρθρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης και των ευκαιριών απόκτησης εμπειρίας των φοιτητών.
-Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον διεπιστημονικό χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
-Κάρτα φοιτητή: θα του διασφαλίζει πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
-Διεύρυνση φοιτητικών υποτροφιών και δανείων με βάση τεκμηριωμένες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες και την επίδοση.
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Έρχεται νέος νόμος-πλαίσιο και αλλαγή του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένα ακόμη σχέδιο αποκλεισμού του απλού πολίτη που δεν ανήκει στην ελιτο-αλητεία, από την μόρφωση και την προσβαση σε περιζήτητα επαγγέλματα. Μπορεί τα σχέδια να φαίνονται αθώα και ευχάριστα εκ πρώτης όψεος, όμως σε μιά χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά, σε μια χώρα που "κάποιοι" ΕΠΈΒΑΛΑΝ να επικρατεί το δίκαιο του δυνατού και του λαμόγιου, αναρωτηθήκε κανείς με ποιά κριτήρια θα γίνονται οι επιλογές των φοιτητών στα "αυτόνομα" Πανεπιστήμια???
Καταρχήν τι σημαίνει ΑΥΤΟΝΟΜΟ Πανεπιστήμιο??? Ωραίο ακούγεται, αλλα δεν είναι! Γιατί, σημαίνει ότι θα βγούν στην γύρα οι καθηγητές και λοιποί παραγοντές της κάθε Σχολής προκειμένου να εξασφαλίσουν "χορηγίες" από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, όχι μόνο για τη λειτουργία της Σχολής αλλά και ακόμη για το ΜΙΣΘΟ τους!!!! Αυτοί λοιπόν, (οι καθηγητές και λοιποί λειτουργοί)θα δημιουργούν αναμφίβολα μια σχέση εξάρτησης με τους "χορηγούς", και η λειτουργία του κάθε Ιδρύματος θα την καθορίζεται πλέον από αυτούς που θα ακουμπάνε το χρήμα!!!
Όσον αφορά στην επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στα Τμήματα της κάθε Σχολής, δεν νομίζω νά υπάρχει έστω και ένας αφελής που να πιστεύει ότι θα γίνεται μέ βάσει τα νοητικά και γνωστικά προσόντα και με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτοί που υποτίθεται ότι θα κάνουν την επιλογή-διαλογή, θα είναι οι πανείστημιακοί. Δηλαδή αυτοί που κατα καιρούς πουλάν τα θέματα και τα πτυχία μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αυτοί που θα εξαρτάται ο μισθός τους από τους "χορηγούς".
Βέβαια οι Πανεπιστημιακοί τρίβουν τα χέρια τους και συμφωνούν με τις προτάσεις της Υπουργού Παιδείας γιατί ξέρουν οτι θα βγάλουν πολύ χρήμα πουλώντας τα θέματα στις εξετάσεις επιλογής, σε κάθε λαμόγιο που θέλει να καμαρώσει το παιδί του γιατρό δικηγόρο ή αρχιτέκτονα!!!
Θα έχω ποτέ εγώ πιθανότητα να φοιτήσω στην Ιατρική Σχολή, ακόμη και εαν είμαι άριστος μαθητής???? Μήπως τη δική μου θέση θα την καταλαμβάνει το παιδί του μεγαλοεπιχειρηματία που θα παρέχει παχυλές "χορηγίες" στο ίδρυμα ή το παιδί του δείνα μεγαλογιατρού????
Όσοι χαίρονται γιατί νομίζουν ότι θα γλιτώσουν το βραχνά των εξετάσεων καλά θα κάνουν να ξανασκεφτούν τα πράγματα. Οι πόρτες κλέινουν για τα παιδιά του λαού όσον αφορά στις περιζήτητες Σχολές γιατί οι θέσεις θα καταληφθούν από τους γόνους των προνομιούχων. Αυτοι (οι γόνοι των απανταχού λαμόγιων) θα γράφονται στις Σχολές μαζί με εμάς τους πληβείους και αφού θα έχουν "αγοράσει" τα θέματα για τις εξετάσεις επιλογής θα κρίνονται ως "καταλληλότεροι" γιά να προωθηθούν στο περιζήτητο Τμημά. Τους υπόλοιπους θα μας πετάνε στα υπόλοιπα Τμήματα έτσι για να λένε ότι υπάρχει και λειτουργει Σχολή και για να πληρώνουμε και κατιτίς, ως κορόιδα που είμαστε, και να αποσβένουμε ένα μέρος των εξόδων της Σχολής ή οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, θα είναι "αυτόνομη" άρα θα μπορεί να όριζει καταβολή διδάκτρων.
Η Υπουργός Άηδείας και επίλεκτο μέλος της Λέσχης Μπιλντεμπεργκ, Α.Διαμαντοπούλου, δεν μπορεί να μας ξεγελάσει με τις νεοταξίτικες εξαγγελίες της για αναβάθμιση της Τριοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι όσοι δεν τρώμε πλέον κουτόχορτο είμαστε πολλοί και γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι.
Δημοσίευση σχολίου