Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

"Ευκαιρίες συνοδήγης στην Ελλα΄δα και στην Ευρώπη!"



Υπάρχει πιο οικονομικός τρόπος για τις μεταφορές όλων μας αλλά και πιο οικολογός ταυτόχρονα. Στην Ελλάδα όμως τον αγνοούμε www.pamemazi.gr ή αλλίως "Συνοδήγηση"!

Ένα σύστημα που όντας προσωρινά φοιτητής στη Γερμανία το είδα και το έζησα στην πράξη. Τα πράγματα λειτουργούν απλά κι έχουν ως εξής:

Οποιοσδήποτε ταξιδεύει (συνήθως μόνος) κι έχει...

χώρο στο αυτοκίνητο για επιπλέον επιβάτες βάζει στο site αυτό μια αγγελία όπου συμπεριλαμβάνεται το όνομα,το τηλέφωνο και το email του οδηγού αλλά και η λεπτομερής διαδρομή του ταξιδιού (π.χ. Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη, με ενδιάμεσες στάσεις Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή) φυσικά μαζί με ημερομηνία και ώρα αναχώρησης.

Στη συνέχεια, οποιοσδήποτε θέλει να ταξιδέψει σύντομα και οικονομικά και δεν είναι οδηγεί το δικό του μεταφορικό μέσο, ψάχνει στο site τις υπάρχουσες προσφορές για διαδρομές στις μέρες και ώρες που τον ενδιαφέρουν, κι έρχεται σε επικοινωνία με τον εκάστοτε οδηγό ώστε να συμετέχει στη διαδρομή. Το κόστος του κάθε επιβάτη συνήθως καθορίζεται από τον όδηγο ή είναι διαπραγματεύσιμο.

Σίγουρα μια τέτοια διαδρομή κοστίζει λιγότερο απο το αντίστοιχο εισητήριο των ΚΤΕΛ, είναι πιο άνετη αφού είμαστε σε αμάξι και κάποιον άλλο στο τιμόνι και είναι πολύ πιο γρήγορη από την φτηνότερη αμαξοστοιχία του ΟΣΕ. Ταυτόχρονα εκτός από χρόνο και χρήμα, εξοικονομούμε σε κατανάλωση βενζίνης και της ρύπανσης που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον. Και μη ξεχνάμε ότι ενεργούμε πιο συλλογικά, έξω από τη λογική του Νεοέλληνα που θέλει να ταξιδεύει με την αμαξάρα του, τη φραπεδάρα του, τη μουσικάρα του στο τέρμα, κτλ κτλ

Το site με το υπάρχον σύστημα δεν κοστίζει τίποτα για τις υπηρεσίες του και χρησιμοποιείται επιτυχώς εδώ και χρόνια σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τυχαία έψαξα τι δρομολόγια παίζουν στην Ελλάδα, για να δω αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω σε λίγους μήνες που επιστρέφω και θα συνεχίσω τις σπουδές μου και τα πήγαινε - έλα μεταξύ δύο διαφορετικών πόλεων.

Ε λοιπόν, μόνο ένα δρομολόγιο μεταξύ Αθήνας - Πάτρας υπάρχει, καμία ανακοίνωση τύπου Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ας μη μιλήσω για διαδρομές στην επαρχία...

Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα κυριαρχεί η άγνοια και ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός ή ο ρεαλιστικός στ@ρχι****σμός...
Δεν ξέρω αν είμαστε τρομοκρατημένοι από τις ειδήσεις και τις πιθανότητες να ταξιδέψουμε με οδηγό κάποιον πιθανώς τρομοκράτη, βιαστή, αλλοδαπό, ναρκωμανή, αλκοολικό ή απλώς κακό οδηγό (που δυστυχώς έχουμε μπόλικους)...
Ξέρω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να σκεφτούμε και να δράσουμε σε ατομικό επίπεδο και να επωφεληθούμε σαν κοινωνία αλλά και περιβάλλον, εφόσον οι δύσκολες εποχές μας το επιβάλουν. Άλλωστε αν δεν νοιαστούμε λίγο μόνοι μας, αποδεδειγμένα δεν νοιάζονται οι υπεύθυνοι της "εθνικής" και ευρύτερης κρίσης που βιώνουμε...

Οι ευρωπαίοι γείτονές μας έχουν ένα καλό παράδειγμα να ακολουθήσουμε γι αρχή...

pamemazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: