Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Σ.Σακοράφα: "Θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ..!"



«Να σταθούμε απέναντι σε όσους σπέρνουν το φόβο», λέει η Σοφία Σακοράφα, που υποστηρίζει με πάθος τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού. Οι δηλώσεις της εναντίον του Ισραήλ προκάλεσαν αμηχανία στο ελληνικό ΥΠΕΞ, που επέλεξε μια στάση εμφανώς διαφορετική από την παραδοσιακή του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βουλευτής Β' Αθήνας «ενοχλεί». Οταν η χώρα ζούσε στον πυρετό του «2004», επέμενε να καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες στο Δήμο Αμαρουσίου για το εμπορικό κέντρο «Mall», έχοντας απέναντί της τον πανίσχυρο, τότε, δήμαρχο Π. Τζανίκο, αλλά και τη μισή κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του, κόβοντάς την από τις λίστες το 2004.

Πριν από λίγες μέρες ήταν ο Γ. Παπανδρέου που ενοχλήθηκε, όταν εκείνη αρνήθηκε να ψηφίσει «τα κοινωνικά άδικα μέτρα», θέτοντάς την εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. «Δεν φοβάμαι τις εξουσίες, τις Ερινύες θα φοβόμουν, εάν δεν έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό», απαντά η Σοφία Σακοράφα, που χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκράτη της Μεσογείου». «Καταδικάζω τη ναζιστικού τύπου επίθεση» είπε, ζητώντας από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα τιμωρίας του Ισραήλ».

Στην υπόθεση της Παλαιστίνης δεν είναι καινούρια, το 2004, ο Γιάσερ Αραφάτ τής είχε απονείμει την παλαιστινιακή υπηκοότητα, ώστε να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα για την Παλαιστίνη. Υποστηρίζει τη δράση τού «Free Gaza», κι έχει συμμετάσχει σε προηγούμενες αποστολές.

Πέρσι κατάφερε να μπει στη Γάζα, ζώντας τρεις από τις συγκλονιστικότερες μέρες της ζωής της. Τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκε ξανά στη Γάζα με ευρωβουλευτές και βουλευτές της Ε.Ε. και έχει σκοπό να πάει ξανά, «μέχρι να επιτευχθεί η άρση του αποκλεισμού και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Στις κατηγορίες του Ισραήλ για επικοινωνιακά τρικ, τόσο της ίδιας όσο και των υπόλοιπων ακτιβιστών, απαντά ότι κανείς δεν προβαίνει σε επικοινωνιακές κινήσεις «με κίνδυνο να γίνει πλαγκτόν στα ανοικτά της Γάζας». Σε αυτούς που χαρακτηρίζουν τους παλαιστίνιους «τρομοκράτες», αντιτείνει ότι «είμαστε ένας λαός που πήραμε τα όπλα εναντίον του ναζιστή κατακτητή. Ανατινάξαμε τον Γοργοπόταμο. Ο λαός που αντιστέκεται δεν είναι τρομοκράτης».

Υποστηρίζει ότι η Δύση οφείλει να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τον παλαιστινιακό λαό και θεωρεί υποχρέωσή της να αποδείξει ότι το σύστημα αξιών για το οποίο έχει πληρώσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς, θα ισχύσει και γι' αυτόν τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: