Τους αποκαλούν "Ρομπέν των Δασών" κι όχι άδικα.
Κάθε καλοκαίρι, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, δίνουν μάχες με τις πύρινες φλόγες για να προστατέψουν τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στη χώρα μας.
Μάλιστα, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.
Ο λόγος για τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, που και φέτος θα βρεθούν ετοιμοπόλεμοι στα....χαρακώματα.
Μπορεί από τις αρχές Μαΐου η Πυροσβεστική να βρίσκεται σε επιφυλακή, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που επαγρυπνούν.
Χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες ετοιμάζουν τις στολές τους αλλά και τα
αξεσουάρ τους προκειμένου να ανηφορίσουν προς τα βουνά.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των εθελοντών είναι πάρα πολύ μεγάλος αφού υπολογίζεται περίπου στις 200.000.
Από αυτούς όμως, περίπου το 1/10 έχει ενεργό ρόλο στις φυσικές καταστροφές" λέει ο συντονιστής της εθελοντικής ομάδας "Έλληνες Ενεργοί Πολίτες", Στάθης Διομήδης, και συνεχίζοντας τονίζει: "Στην πρόληψη, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει κάνει πιο πολλά πράγματα.
Θα έπρεπε οι εθελοντές δασοπυροσβέστες να εκπαιδεύονται επαρκώς στην Ακαδημία Πυροσβεστικής για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις.
Από τις αρχές Μαΐου σε όλες τις εθελοντικές ομάδες επικρατεί αναβρασμός. Τόσο στην επαρχία όσο και στην Αττική οι σύγχρονοι "Ρομπέν των Δασών" προσπαθούν να είναι τις επόμενες ημέρες στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας.
Ήδη από τους πρόποδες μέχρι και τις κορυφές του Υμηττού υπάρχει έντονη κινητικότητα. "Παρά την ομολογουμένως καθυστέρηση από πλευράς επίσημης Πολιτείας, στον καθαρισμό της βιομάζας και στη διάνοιξη των δασικών δρόμων, εμείς οι εθελοντές σε επίπεδο αυτοοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχουμε ήδη από 1η Μαΐου επανδρώσει 3 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα δύο βγαίνουν σε απογευματινές περιπολίες, ενώ το άλλο όχημα κινείται τις πρωινές ώρες, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι υψηλός.
Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει και την εκπαίδευση των νέων εθελοντών προκειμένου να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.
Είναι δύσκολο να έχουμε πρωινή βάρδια, γιατί οι συνάδελφοι δουλεύουν, αλλά κάνουμε ό τι μπορούμε.
Συνήθως αυτοί που εργάζονται κοντά στο Υμηττό είναι σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να φύγουν από τις δουλειές τους και να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κατάσβεση" αναφέρει το μέλος της επιτροπής Εθελοντικής Δασοπροστασίας, Καισαριανής, Βασίλης Στογιάννης.
Εκτός όμως από την κατάσβεση, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Καισαριανής προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες και σε άλλες εργασίες προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες και πρώιμες εκπλήξεις.
Καθάρισαν ξερά χόρτα και δασικούς δρόμους για να μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.
Εκτός από τον Υμηττό, όμως, σχέδια αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης πυρκαγιών καταστρώνονται και στα υπόλοιπα βουνά της Αττικής.
Τόσο στην Πεντέλη όσο και στην Πάρνηθα εκατοντάδες εθελοντές βρίσκονται εδώ και καιρό σε κατάσταση συναγερμού.
Μάλιστα, στην Πάρνηθα όπου δραστηριοποιείται σύλλογος "Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής" (ΕΔΑΣΑ), οι προφυλάξεις ξεκίνησαν από τις 15 Μαΐου και θα κρατήσουν έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Εγγεγραμμένα μέλη του ΕΔΑΣΑ είναι περίπου 80 άτομα. Πέρυσι, όμως, ο αριθμός των εθελοντών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους έφτασαν τους 280.
Για να γίνει κάποιος εθελοντής, το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσει με τους συλλόγους
Ο ΕΔΑΣΑ διαθέτει οχήματα με τα οποία μπορεί να επέμβει αμέσως στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα έχει και άριστη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα....
Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα εκπαιδεύονται (κατά τη διάρκεια της άνοιξης) από την Πυροσβεστική, από την οποία λαμβάνουν διαταγές και κατευθύνσεις σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Φέτος αυτή η ομάδα έχει 24 εκπαιδευμένα μέλη που λειτουργούν ως πεζοπόρο τμήμα.
"Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία", λέει ο 35χρονος δικηγόρος στο επάγγελμα και γραμματέας του ΕΔΑΣΑ, Σπύρος Κρεμέζης και συνεχίζει.".
Μέχρι τα μεσάνυχτα καθόμαστε όλοι μαζί, συζητάμε, τρώμε κλπ, και μετά μοιράζονται οι βάρδιες. Μαζί μας έχουμε πάντα ένα σακίδιο που κουβαλάει ο υπεύθυνος πυροφύλαξης, το οποίο έχει χάρτες, πυξίδα, κιάλια, ασυρμάτους, φακούς κεφαλής.
Σκοπός είναι όταν εντοπίσουμε μια φωτιά να τη διοπτεύσουμε, να βρούμε το αζιμούθιο και να την βάλουμε με την πυξίδα στο χάρτη. Μόλις γίνει αυτό, αμέσως ειδοποιούμε την Πυροσβεστική που είναι υπεύθυνη για την κατάσβεσή της"
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Χιλιάδες Εθελοντές Δασοπυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ο πολιτισμός του λόγου γινεται α-λογος αφου διαγράφονται σχόλια
Δημοσίευση σχολίου