Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί της Κύπρου χάριν της ένταξης στην ΕΕ...!


"Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί της Κύπρου για να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δεν θα παραιτηθεί και της ΕΕ, επειδή είναι προσηλωμένη στην Κύπρο, εργαζόμαστε για μια λύση (Σ.Σ. του Κυπριακού) και προς τούτο χρειαζόμαστε πολιτική δημιουργικότητα", τονίζει ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, Εγκεμεν Μπαγκίς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδας "Κουρίρ".

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τις προσδοκίες του από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, ο Τούρκος υπουργός σημειώνει πως σίγουρα οι δύο πρωθυπουργοί (Παπανδρέου και Ερντογάν) θα συζητήσουν το θέμα της Κύπρου, "όμως το πρόβλημα δεν θα το λύσουμε στην Αθήνα".

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών για ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο και προσθέτει πως θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική ισότητα ανάμεσα στα δύο τμήματα του νησιού και μετά θα έχουν λυθεί όλα.

Ως προς το νόημα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά την εκλογή του θεωρούμενου ως "σκληροπυρηνικού" Ντερβίς Ερογλου, ο Τούρκος υπουργός τονίζει πως ο Ερογλου θα εκπλήξει τους πάντες και ο ίδιος ελπίζει σε μια λύση του Κυπριακού μέχρι τέλος του έτους.

Σε σχέση με την κρίση του ευρώ, ο κ. Μπαγκίς εκτιμά πως αυτή φυσικά και επηρεάζει το κλίμα στην Τουρκία, και σημειώνει πως κανείς δεν θέλει να ενταχθεί σε μια Κοινότητα με τόσο μεγάλα προβλήματα, αλλά η κρίση προσφέρει νέες ευκαιρίες.

Συμπληρώνει κατόπιν ότι η Τουρκία έχει τεράστιο οικονομικό δυναμικό, είναι η έκτη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρώπη και παγκόσμια βρίσκεται στην 16η θέση και η χώρα του υποστηρίζει την περιφερειακή συνεργασία με την Ανατολική Ευρώπη, τις χώρες των Βαλκανίων, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου.

Ως προς τον σκεπτικισμό απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο ίδιος θεωρεί ότι στη μεν Αυστρία έχει ιστορικούς λόγους, στη δε Γερμανία οφείλεται στους φόβους για απειλή της θέσης εργασίας από τα εκεί τρία εκατομμύρια Τούρκους, ενώ αναφέρεται στη συνεργασία Τουρκίας-Αυστρίας στον αγωγό "Ναμπούκο" καθώς και στο ότι 70% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών διέρχονται μέσα από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας στη συνέντευξη το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία από τον σημερινό Τούρκο πρωθυπουργό, σημειώνει ότι ο κ. Ερντογάν έχει προτείνει μια εναλλακτική επιλογή στο σημερινό σύστημα και τονίζει πως, κατά τη δική του γνώμη, η προεδρική δημοκρατία είναι το σύστημα που μπορεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: