Κυριακή 30 Μαΐου 2010

"Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος..!"



Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και θα έχει ισχύ εντός του 2010 είναι αυστηρότερο από το προηγούμενο που απέτυχε.

Η «ιστορική» προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που ξεκίνησε πομπωδώς πέρυσι με σύνθημα «την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο», επιεικώς απέτυχε. Σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, όλα δείχνουν πως ό,τι δεν κατάφεραν οι υπουργοί Υγείας και τα μέτρα τους θα το πετύχει το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών, με τη γενναιότατη αύξηση της φορολόγησης των τσιγάρων που καθιστά την επιβλαβή συνήθεια ιδιαίτερα δαπανηρή. Η νικοτίνη βλάπτει σοβαρά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η περυσινή προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και χώρους εργασίας, αν και ξεκίνησε φιλόδοξα έχοντας την αποδοχή των πολιτών -το 60% των καπνιστών έκρινε θετικά τα μέτρα-, κατέληξε σε αποτυχία, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι η ελληνική πολιτεία διαχρονικά αδυνατεί να εφαρμόσει τα νομοθετήματά της.

Επτά μήνες μετά, το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει καταλήξει στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους με έναρξη εντός του 2010, η οποία θα συνοδευτεί και με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου των μέτρων. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζητεί με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ για τη συμμετοχή και της δημοτικής αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής της απαγόρευσης για τους κλάδους που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα (π.χ. νυκτερινά καταστήματα). Επιπλέον, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος σε «στοχευμένες» περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες. Αύριο, μάλιστα, συνεδριάζει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα, παρουσία της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία πιθανότατα θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυτο το φασιστικο μετρο δεν θα περασει παιδια και παρτετο χαμπαρι...1 αν θελουμε δημοκρατια θα πρεπει να κανουν οι μαγκες το εξης...να κανουνε μαγαζια για καπνηστες και μη...στα μαγαζια που δεν θα καπνηζουν ας τα απαλαξουν απο τους φορους..ετσι οστε να δωσουν κηνητρο στους μαγαζατορες για να κανουν τετοια μαγαζια...μηπως ξαφνικα νοιαστηκαν για την υγεια μας ..χαχα ας γελασω...εδω σε ποτηζουν μα υδραργηρο μες το αιμα σου απ τη μερα που γεννιεσε η μηπως δεν ειναι ετσι?..δεν λεω οτι δεν θελει κοψημο το τσιγαρο αλλα αυτο θα πρεπει να ξεκινησει μεσα απ τα σχολεια πρωτα,να μη το ξεκινησουν τα παιδια που μεγαλωνου...απλα αυτο το μετρο ειναι ενα καπηστρι πολλυ πουστικο για το δαμαζμα του ελληνα,δεν ειναι τυχαιο...αυτη ειναι η νεα δηκτακτορια της δημοκρατια παιδια..ξυπνηστεεεε δεν μας αγαπησαν ξαφνικα τα τομαρια και νοιαστηκαν να μη μας χασουν απ το τσιγαρο.....