Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Άνοιξε ο «δρόμος του απαρτχάϊντ» στη Δυτική Όχθη..!



Έναν από τους κυριότερους δρόμους στη Δυτική Οχθη άνοιξε πάλι σήμερα για τους Παλαιστινίους το Ισραήλ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Ο δρόμος 443, ο οποίος έχει ονομαστεί «δρόμος του απαρτχάιντ» επειδή παρέμενε κλειστός τα τελευταία οχτώ χρόνια, συνδέει πολλά χωριά στο δυτικό τμήμα της Δυτικής Οχθης με τη Ραμάλα. Το Ισραήλ έκλεισε το δρόμο αυτόν το 2002 ύστερα από μια σειρά επιθέσεων από παλαιστινίους ενόπλους σε ισραηλινούς αυτοκινητιστές.

Οι Παλαιστίνιοι έπρεπε να χρησιμοποιούν παράπλευρους δρόμους για να ταξιδέψουν από το ένα χωριό στο άλλο ή για να φθάσουν στη Ραμάλα.

Παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν το δρόμο αυτόν για να φθάσουν σε κάποια χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του, η πρόσβαση στη Ραμάλα γίνεται μόνο μέσω μικρών παράπλευρων δρόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ισραηλινός στρατός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, έχει στήσει νέα οδοφράγματα για να εμποδίσει την είσοδο στην πόλη.

Τον Δεκέμβριο του 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε κρίνει παράνομο το κλείσιμο του δρόμου αυτού για τους Παλαιστινίους και είχε δώσει προθεσμία πέντε μηνών στο στρατό για τον ανοίξει και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: