Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Υπό όρους και... κομπάρσος πλέον ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη!



Υπό προϋποθέσεις θα ήταν δυνατή η παράλληλη λειτουργία των πετρελαιαγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Σαμσούν-Τσεϊχάν.
Αυτό επισημαίνουν στελέχη της διεθνούς εταιρείας του πρώτου πετρελαιαγωγού, στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, που μίλησε για συνδιαχείριση των δύο αγωγών.

Μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες της βουλγαρικής κυβέρνησης η οποία συμμετέχει στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Ρωσία εξασφάλισε τη στήριξη της Τουρκίας για την προώθηση ενός άλλου πετρελαιαγωγού, από τη Σαμσούντα της Μαύρης Θάλασσας στο Τσεϊχάν της νότιας Τουρκίας, για την εξαγωγή των ρωσικών -και όχι μόνο- πετρελαίων από τη Μαύρη Θάλασσα, με παράκαμψη του Βοσπόρου.

Ο τουρκικός πετρελαιαγωγός θα έχει μήκος διπλάσιο από τον ελληνοβουλγαρικό και κόστος υπερδιπλάσιο, λόγω της διέλευσής του από μεγάλα υψόμετρα. Παρ' όλα αυτά, η ρωσική πλευρά προτιμά να συνεργαστεί με την Τουρκία, αφού στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό οι εμπλεκόμενες χώρες, και ιδίως η Βουλγαρία, δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες να στηρίξουν το έργο.

Αναφορικά με τις προοπτικές των δύο έργων, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού λέει στην «Ε» ότι οι ποσότητες του πετρελαίου που θα καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθούν κατά περίπου 50 εκατ. τόνους με την αναβάθμιση του αγωγού CPC από το Καζακστάν (Τεγκίζ).
Επίσης, ότι η Τουρκία συζητεί να κάνει πολύ πιο αυστηρούς τους όρους διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο, για λόγους ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, φτάνοντας μέχρι και στην πλήρη απαγόρευση μεταφοράς αργού...»

Έτσι, θα πρέπει να μεταφέρονται στη Μεσόγειο περίπου 150 εκατ. τόνοι πετρελαίου (πέρυσι 105 εκατ.) προέλευσης Ρωσίας και Καζακστάν, με παράκαμψη των Στενών, δηλαδή μέσω αγωγών, ποσότητα που μπορεί να εξασφαλίσει μεταφορικό έργο και για τους δύο αγωγούς.

Πέρα από αυτά, η δήλωση Σμάτκο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει τη μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ώστε να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τη θέση της απέναντι στο έργο. Η τελευταία, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα περιβαλλοντικά θέματα, πάγωσε την προώθηση του έργου στο βουλγαρικό σκέλος του, αναμένοντας την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών. Ακόμη, αρνείται να καταβάλει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στην κοινοπρακτική εταιρεία του αγωγού, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει εκνευρίσει τους άλλους δύο εταίρους.

Από ελληνικής πλευράς, τα συμφωνημένα εκτελούνται έστω και με αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, από τον Δεκέμβριο έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, ενώ είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις στη διαδρομή του αγωγού.

Αντιδράσεις υπάρχουν μέχρι στιγμής από περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού Εβρου που αντιτίθενται πλήρως στο έργο, με επιχείρημα την υποβάθμιση της περιοχής.
Από την εταιρεία αντιτείνεται ότι αυτό θα καλύπτει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές προστασίας του θαλάσσιου και του χερσαίου περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ακόμη ότι σήμερα στο λιμάνι καταπλέουν εμπορικά πλοία, χωρίς κανέναν έλεγχο για τη διαχείριση του έρματος, ενώ και ο Έβρος έχει προβλήματα μόλυνσης από Τουρκία και Βουλγαρία.
Καταληκτικά επισημαίνουν ότι πριν από την έναρξη των έργων, θα επιδιωχθεί μια καταγραφή της κατάστασης και στον ποταμό Έβρο και στον βυθό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ώστε να μην τα «φορτώνεται» όλα το έργο.

livingamadworld

Δεν υπάρχουν σχόλια: