Σε κλίμα... βαρύ και πένθιμο προσήλθαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η κρίση που άρχισε ως πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας έχει πλέον εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.
Επί δέκα σχεδόν ώρες οι 16 ηγέτες αναζητούσαν τρόπους στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης εφ΄ όσον χρειαστεί- εννοώντας σαφώς την Πορτογαλία, την Ισπανία, ενδεχομένως όμως και την Ιταλία. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης και αντεγκλήσεων, καθώς υπήρξαν χώρες που επέμεναν ακόμα και την ώρα της έκτακτης ανάγκης πως «πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε στις αγορές», ενώ άλλοι συναισθάνονταν πως πρέπει να υπάρχει προληπτικός και οργανωμένος μηχανισμός. Οπως και να έχει, το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο το απόγευμα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ΕCΟFΙΝ) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Μολονότι τη Σύνοδο Κορυφής των 16 επιθυμούσε μόνον η Ανγκελα Μέρκελ- και είχε ως αντικείμενο απλώς να... ευλογήσει το «πακέτο» για την Ελλάδα- από χθες το πρωί έγινε σαφές ότι θα ήταν μια «σύνοδος κρίσης»: τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατέρρευσαν λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη, ενώ σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε και η αγορά των CDS, με τα spreads των χωρών του Νότου να εκτοξεύονται για δεύτερη ημέρα στα ύψη. Οι επενδυτές έδειξαν καθαρά ότι φοβούνται πως η κρίση όχι απλώς εξαπλώνεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρη την ευρωζώνη και καθίσταται θρυαλλίδα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν που υποχρέωσε και τον Μπαράκ Ομπάμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ για να προβούν σε επισκόπηση της κατάστασης.
Ανοιχτή επιστολή. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών των G7, των επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το «ελληνικό θέμα».
Τηλεδιάσκεψη είχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών, προκειμένου να τους εξηγήσει την απόφασή της να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Μετά την κοινή ανοιχτή επιστολή Σαρκοζί- Μέρκελ, με την οποία προϊδέασαν ότι θα θέσουν το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης και τα γενικότερα διδάγματα από την κρίση, έγινε ακόμη πιο σαφές ότι η Σύνοδος των 16 μόνο τυπική δεν θα ήταν.
tanea
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Ο φόβος για "ντόμινο" διχάζει την Ευρώπη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Η κυβέρνηση αφαίρεσε χθες, με αιφνιδιαστική τροπολογία, αρμοδιότητες από τη Βουλή. Με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και επί της οποίας η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, στο εξής η Βουλή δεν θα ψηφίζει, αλλά απλώς θα ενημερώνεται για συμβάσεις που αφορούν τον μηχανισμό στήριξης, δηλαδή πρακτικά τα πάντα. Τις αρμοδιότητες που αφαιρούνται από τη Βουλή αναλαμβάνει ως υπερεξουσίες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία του "αναγκαστική και ασυνήθιστη, αλλά όχι αντισυνταγματική" και προκειμένου να δικαιολογήσει την τροποποίηση του νόμου που είχε ψηφίσει μόλις προχθές, προέβαλε ως δικαιολογία ότι "μας τη ζήτησε η Ε.Ε.". Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα χαρακτήρισε την κυβερνητική μεθόδευση ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τροπολογία και τη διαδικασία κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δημοσίευση σχολίου