Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατέθεσε και επίσημα η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τελικά ο πρωθυπουργός «πάτησε την σκανδάλη» που είχε προαναγγείλει χαρακτηρίζοντας ανάγκη «εθνική» και «επιτακτική» την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Αφού έκανε λόγο για εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση και παρομοίασε την Ελλάδα με σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ενεργοποίηση της στήριξης.
«Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική», πρόσθεσε, για να συνεχίσει λέγοντας πως οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, απειλώντας τόσο τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσο και την ίδια την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας».
«Τον χρόνο που δεν μας έδωσαν οι αγορές, θα μας τον δώσου οι Ευρωπαίοι εταίροι», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί στην Ελλάδα να οδηγήσει το «σκάφος» της σε ένα απάνεμο λιμάνι προκειμένου να το «ξαναχτίσει με γερά και αξιόπιστα υλικά».
Την πορεία που από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει, ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε ως «μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».
Για το «ταξίδι» που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια , ώστε «να φθάσουμε στον προορισμό μας, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι και να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», όπως είπε.
« Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου