Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα των ΜΜΕ!!"



Επιβεβαίωσε τη συστηματική άρση του απορρήτου των κλήσεων στα τηλεφωνικά κέντρα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας» καθώς και άλλων ΜΜΕ με πρόσχημα την «έρευνα κατά της τρομοκρατίας» η Ελληνική Αστυνομία, με χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ!

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν εργαζόμενοι και συγγενείς τους κλήθηκαν από την Αστυνομία σε ανάκριση, επειδή έτυχε να τηλεφωνήσουν στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ημέρες και ώρες παραπλήσιες με αυτές που έγιναν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα διαφόρων οργανώσεων, κάτι που προφανώς απαιτούσε τη άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της εφημερίδας.

Από τους πολίτες που τηλεφώνησαν στην «Ε», ορισμένοι κρίθηκαν «ύποπτοι» και κλήθηκαν για περαιτέρω ανάκριση στον εφέτη-ανακριτή της υπόθεσης. Σύμφωνα με την «Ε», ανακριτική πηγή διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει στη δικογραφία υλικό από «νόμιμες» υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των «ύποπτων» πολιτών - αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τέτοιες παρακολουθήσεις (νόμιμες συνακροάσεις) δεν έγιναν.

Η χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" του Σαββάτου που αναφέρεται σε δήθεν "αυθαίρετες" προανακριτικές ενέργειες των αστυνομικών αρχών εναντίον εργαζομένων της συγκεκριμένης εφημερίδας και συγγενών τους, διευκρινίζεται ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι.

Η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει τις έρευνές της με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και τους κανόνες του κράτους δικαίου και δεν χρησιμοποιεί προσχηματικές μεθοδεύσεις για να στοχοποιεί πολίτες για τους κοινωνικούς ή πολιτικούς τους αγώνες.

Τέτοιες πρακτικές δεν εκφράζουν την Ελληνική Αστυνομία και ουδεμία σχέση έχουν με την συστηματική προσπάθεια των Αρχών ενάντια στην τρομοκρατία».

«Κατά πόσο άραγε μια τόσο εκτεταμένη άρση απορρήτου στα τηλεφωνικά κέντρα της «Ελευθεροτυπίας» και άλλων εντύπων και τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς την παραμικρή ένδειξη πιθανής εμπλοκής των ανύποπτων πολιτών-αναγνωστών στην υπόθεση, είναι καθόλα νόμιμη και συνταγματική; Και κυρίως πρόσφορη αστυνομικά;» διερωτάται στο σημερινό άρθρο της η «Ε».

«Ο νόμος 2225/1994 αναφέρει ότι η άρση στρέφεται μόνο κατά συγκεκριμένων προσώπων που έχουν σχέση με την υπόθεση ή συμμετέχουν με άλλο τρόπο σ' αυτήν», σημειώνεται και προστίθεται στο σημερινό άρθρο: «Κατά τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κων. Χρυσόγονο, η άρση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της αναλογικότητας. Απαιτείται να είναι δηλαδή κατάλληλη και αναγκαία. Καθοριστικό στοιχείο είναι εδώ ο χρόνος διάρκειας της άρσης του απορρήτου, ο οποίος δεν πρέπει να επεκτείνεται χρονικά πολύ πέραν της ώρας του επίμαχου τηλεφωνήματος».

anergoidimosiografoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: