Αγαπήθηκε από τους Beatles κι έγινε συνώνυμο με το χίπικο lifestyle των 60s. Σήμερα, έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο υπερβατικός διαλογισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και των ψυχολογικών προβλημάτων.
Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αφότου η εν λόγω τεχνική χαλάρωσης έγινε δημοφιλής, δύο έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από την καλή διατροφή και την άσκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στις έρευνες του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Τσαρλς Ντρου στο Λος Αντζελες συμμετείχαν περισσότερα από εκατό άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών που κινδύνευαν από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
Οσοι ασχολούνταν με τον διαλογισμό για είκοσι λεπτά καθημερινά παρουσίασαν υποχώρηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 48% συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν απλώς συμβουλές διατροφής και άσκησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης του στρες και της καλύτερης διαχείρισης των ανεπιθύμητων συναισθημάτων. Πέρυσι αμερικανική έρευνα είχε δείξει ότι τα ποσοστά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων ήταν μειωμένα κατά 47% σε ομάδα ανθρώπων που ασχολούνταν με τον διαλογισμό.
Ο υπερβατικός διαλογισμός διαδόθηκε μέσα από τη διδασκαλία του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι το 1957 και μέχρι σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Ντέβιντ Λιντς. Η τεχνική περιλαμβάνει την καθημερινή ψαλμωδία ενός μάντρα που έχει επιλέξει ο ίδιος ο ασκούμενος για να καταφέρνει να χαλαρώσει. Είναι ουσιαστικά η επανάληψη μιας λέξης που βοηθά στην απόλυτη συγκέντρωση. Στόχος είναι ο καθαρισμός του μυαλού από τις διάφορες σκέψεις, αισθήματα και φαντασίες, όχι όμως μπλοκάροντας την είσοδό τους, αλλά παρατηρώντας τα την ώρα που εισέρχονται στο μυαλό.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με τον υπερβατικό διαλογισμό παγκοσμίως, παρά τις έντονες κριτικές που έχει δεχτεί κατά καιρούς η μέθοδος από πλήθος κόσμου.
Σάββατο 10 Απριλίου 2010
"Υπεβατικός διαλογισμός ως μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων!"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου