Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η μεφεδρόνη «εκτοπίζει» την κοκαΐνη...!



Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, περισσότεροι από 6 χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και κυρίως κοκαΐνης, ενώ ο περιορισμός στα ποσοστά που καταγράφηκε πέρυσι ανησυχεί και πάλι τους ειδικούς, που διαπιστώνουν απλώς στροφή σε επικίνδυνα παραισθησιογόνα, τα οποία κυκλοφορούν μέσω Ιντερνετ.

Στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, που έλαβε υπ' όψιν σε σχετική έρευνά της η εφημερίδα «Independent», έδειξαν ότι ο μεγάλος περιορισμός των στρατιωτών, που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ χρήσης κοκαΐνης στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, δεν ήταν μια καθησυχαστική διαπίστωση, αφού οι ειδικοί εκτιμούν πως απλώς καταγράφεται μια στροφή στη χρήση μεφεδρόνης, μιας ουσίας που για την ώρα δεν είναι παράνομη, αλλά η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τη χαρακτηρίσει ως τέτοια.

Η μεφεδρόνη (4-methylmethcathinone) (4-MMC) είναι ένα διεγερτικό ναρκωτικό, που προκαλεί ευφορία, αϋπνία και μεγάλη ενεργητικότητα. Είναι δυνατόν να επιφέρει αγωνία, ταχυκαρδία, μέχρι και σοβαρές διαταραχές του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχουν καταγραφεί σοβαρά αιμορραγικά περιστατικά από ερεθισμό της μύτης κατά την εισπνοή του ναρκωτικού. Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί στη Σουηδία ένας θάνατος οφειλόμενος στη μεφεδρόνη, ενώ δύο θάνατοι στη Βρετανία θεωρείται πιθανό να οφείλονται σε χρήση της ίδιας ουσίας (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου μιας 14χρονης στο Μπράιτον). Ταυτόχρονα, έρευνα στο Διαδίκτυο κατά τους τελευταίους μήνες του 2009 έδειξε ότι τουλάχιστον 31 ιστοσελίδες πωλούσαν την ουσία, που περιγράφεται ως φυτικό προϊόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: