Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ανακυκλωμένος… παράδεισος!



Ένα πλαστικό νησί, στο μέγεθος της Χαβάης, μπορεί να πάρει σε μερικά χρόνια τη θέση του θαλάσσιου σκουπιδότοπου πλαστικού στον Ειρηνικό ωκεανό. Οχι, δεν πρόκειται απλά για τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού, το οποίο θα είναι πλαισιωμένο από… σκουπίδια, αλλά για την κατασκευή ενός οικιστικού χώρου χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου τις πλαστικές συσκευασίες που επιπλέουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα ανήκει στην αρχιτεκτονική εταιρία «Whim» στην Ολλανδία. Ελπίδα τους είναι ότι το «ανακυκλωμένο νησί» θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα των ωκεανών και θα περιορίσει τη μόλυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από οικολογικούς πρόσφυγες.

Το νησί, παρά το γεγονός ότι θα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, δεν θα έχει οικολογικό αντίκτυπο, αντίθετα θα βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση που επικρατεί. Αυτή τη στιγμή, ο σκουπιδότοπος έχει οικολογικό αποτύπωμα όσο η Γαλλία και η Ισπανία μαζί. Οταν όμως τα μπουκάλια και τα υπόλοιπα αντικείμενα μεταποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα ενεργειακά αύταρκες κατάλυμα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και για άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι αρχιτέκτονες θα χρησιμοποιήσουν παλιρροϊκή και ηλιακή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, όμως, εξετάζουν και την πιθανότητα να κατασκευαστούν και σταθμοί αιολικής ενέργειας, αφού η περιοχή έχει ισχυρούς ανέμους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η χρήση του πλαστικού ως κατασκευαστικού υλικού θα δώσει στο υλικό νέα οικονομική αξία και στους ανθρώπους ένα ακόμα έναυσμα για να κάνουν «πράσινη» στροφή. Γνωρίζοντας ότι θα έχουν οικονομικό όφελος, πολύ περισσότεροι αλιείς θα μπουν στη διαδικασία να συλλέξουν πλαστικά αντικείμενα από τις θάλασσες, κάτι το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά το οικοσύστημα.

Επίπεδο ζωής…
Τα οικολογικά σπίτια του νησιού θα ανεγερθούν ανάμεσα σε δέντρα και λουλούδια. Δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για να εγκαταλείψει κάποιος αυτό τον πλαστικό… παράδεισο, εκτός, φυσικά, και αν το επιθυμεί! Οι εμπνευστές του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη πολιτεία. Ετσι, θα υπάρχει πληθώρα εργασιών με τις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν οι κάτοικοι.

Ταυτόχρονα έχει προγραμματιστεί και η κατασκευή κινηματογράφων, θέατρων και μουσικών σκηνών. Θα είναι διαθέσιμα, λοιπόν, όλα όσα επιτάσσει η σύγχρονη «μόδα» της διασκέδασης…

Καλλιέργειες

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν. Μάλιστα, οι αρχιτέκτονες της «Whim» αναφέρουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν και ορισμένες ιδιαίτερες καλλιέργειες, όπως αυτή της άλγης.
Τα φύκια είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει τεράστια κέρδη για όσους ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα.

Την ίδια ώρα οι εμπνευστές του νησιού αναφέρουν ότι μεγάλο κομμάτι γης δεν θα ανοικοδομηθεί αλλά θα μετατραπεί σε χωράφια, όπου οι οικολογικοί πρόσφυγες θα μπορούν να σπείρουν σιτάρι, ρύζι ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Οι καλλιέργειες θα είναι 100% βιολογικές, αφού αντί για χημικά θα χρησιμοποιούνται λιπάσματα από το σταθμό κομποστοποίησης του πλαστικού νησιού.

alldaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια: