Κυριακή 18 Απριλίου 2010

«Ανάποδοι» πλανήτες αλλάζουν τις κοσμικές σταθερές!



Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι περιφέρονται αντίθετα από τη φορά του μητρικού τους άστρου, ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπτυξη θεωριών και για τα μοντέλα δημιουργίας των πλανητών. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου St Αndrews ανακάλυψαν έξι πλανήτες που έχουν αντίθετη κίνηση από αυτήν του μητρικού τους άστρου.

«Ως σήμερα όλα τα μοντέλα δημιουργίας ενός πλανήτη στηρίζονταν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, στο οποίο όλοι οι πλανήτες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του Ηλιου. Η ανακάλυψη ανατρέπει τώρα το αξίωμα ότι οι πλανήτες υποχρεωτικά κινούνται με τη φορά του μητρικού τους άστρου» ανέφερε ο Αντριου Κόλιερ Κάμερον, επικεφαλής της έρευνας, κατά την παρουσίασή της στο ετήσιο συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η βαρύτητα αυτών των πλανητών επηρεάζεται από κάποιο άστρο ή από άλλο διαστημικό αντικείμενο που βρίσκεται μακρύτερα από το τοπικό πλανητικό σύστημα. Αναφέρουν επίσης ότι πλανήτες με συνθήκες όμοιες με αυτές της Γης δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν σε τέτοιου είδους ηλιακά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: