Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Πρόβες θανάτου με καλάσνικοφ στον Υμηττό..!



Μια πληροφορία που προκαλεί έκπληξη κυκλοφόρησε χθες το βράδυ. Ενας από τους συλληφθέντες, την παραμονή της σύλληψής του, έκανε άσκηση σκοποβολής με καλάσνικοφ, 5.30 το πρωί, στον Υμηττό. Το γεγονός αυτό προκύπτει από φωτογραφία που του έχει τραβήξει κάποιος από τους συντρόφους του, ενώ υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες από ασκήσεις σκοποβολής.Η πληροφορία αυτή προέρχεται από αστυνομική πηγή, που όμως δεν διευκρινίζει πώς τα συγκεκριμένα άτομα ξέφυγαν από την παρακολούθηση και πού μπορεί να έκρυψαν το καλάσνικοφ μετά.



Σύμφωνα πάντως με όσα λένε οι αστυνομικοί, οι κατηγορούμενοι ζούσαν και κινούνταν τηρώντας αυστηρούς συνωμοτικούς κανόνες, κάτι που προκύπτει από τις παρακολουθήσεις και τη συλλογή στοιχείων, που άρχισαν πριν από τρεις μήνες, αλλά κορυφώθηκαν τον τελευταίο μήνα, μετά τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα στην ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη.

Δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Φούντας ανήκε στον Επαναστατικό Αγώνα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αλλά διαπιστώθηκε ότι υπήρχε γνωριμία με την ομάδα των νέων προσώπων που προκύπτουν τώρα.

Στόχος των αστυνομικών είχε μπει από την αρχή ο Νίκος Μαζιώτης και η σύζυγος του, Παναγιώτα Ρούπα, η οποία είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Οπως λένε οι αστυνομικοί, η υπόθεση δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού ο 39χρονος μπορούσε να χαθεί και στα δέκα βήματα, ενώ αποστάσεις 10 λεπτών τις έκανε πάνω από μία ώρα, αλλάζοντας συνέχεια κατευθύνσεις και διαδρομές. Κατάφεραν, ωστόσο, να εντοπίσουν το σπίτι που διέμενε το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια στα Καλύβια και έγιναν «σκιά» τους.

Ταυτόχρονα, με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα της ΕΥΠ άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα, καταγράφοντας συνομιλίες, ενώ τέθηκαν σε παρακολούθηση όλοι όσοι έκαναν παρέα με τον Μαζιώτη.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν τι έλεγαν, γιατί μιλούσαν με κωδικούς, ενώ απέφευγαν τα τηλεφωνήματα και όταν χρησιμοποιούσαν αυτό τον τρόπο, δεν μιλούσαν ποτέ από κινητό σε κινητό, αλλά από σταθερό καρτοτηλέφωνο σε κινητό.

Κινούνταν τη νύχτα
Από την παρακολούθηση διαπίστωσαν ότι κινούνταν κυρίως τη νύχτα και τις περισσότερες συναντήσεις τους τις έκαναν στο σπίτι της οδού Λυκούργου, στη Νέα Ιωνία. Κάποιες φορές, πάντως, επέλεγαν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους, όπως στο γήπεδο της Καισαριανής.

Μετά τη συμπλοκή της Δάφνης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του 32χρονου Σαράντου Νικητόπουλου, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούσαν τους συλληφθέντες, ανεξάρτητα αν δεν αποδεικνύεται συνεργασία τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Την τελευταία εβδομάδα ο κύκλος είχε κλείσει και απέμενε ο εντοπισμός της γιάφκας. Τότε όμως προέκυψε το χτύπημα που ετοίμαζαν στη στατική αστυνομική δύναμη στην Πανόρμου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι θα «γάζωναν» με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς ή θα επιχειρούσαν επίθεση με αυτοκίνητο - βόμβα, ή και με τους δύο τρόπους.

Το σημείο και ο στόχος είναι συμβολικός, αφού θα πραγματοποιούνταν μόλις έναν μήνα μετά τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα, ο οποίος έμενε δύο βήματα από εκεί, ενώ στην ίδια περιοχή νοίκιαζε σπίτι και ένας από τους έξι που συνελήφθησαν.

Οπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, υπήρχε κίνδυνος να τους ξεφύγουν από την παρακολούθηση, γι’ αυτό αποφάσισαν να επέμβουν, όταν έμαθαν ότι ετοίμαζαν την ένοπλη επίθεση.

Ηδη είχαν ανακληθεί από το Πάσχα όλες οι άδειες των υπηρετούντων στην Αντιτρομοκρατική, ενώ από την Τετάρτη είχαν μπει σε επιφυλακή και οι υπόλοιπες δυνάμεις, πολλές φορές χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Για παράδειγμα, είχαν δοθεί εντολές στις ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, στην Αμεση Δράση και στην Ασφάλεια να αναζητούν δύο κλεμμένα αυτοκίνητα, ένα «Αουντι» και ένα λευκό «Renault Clio», με το οποίο κυκλοφορούσε ο Μαζιώτης. Ο στόχος ήταν να βρουν τα αυτοκίνητα για την περίπτωση που ήταν παγιδευμένα, αλλά και να είναι σε επιφυλακή οι περιπολίες, χωρίς να ξέρουν τον λόγο.

Η απόφαση
Το πρωί της Παρασκευής εντόπισαν τον έναν από τους υπόπτους να κάνει σκοποβολή στον Υμηττό, πείστηκαν ότι έφτασε η στιγμή για την επίθεση. Επειδή η παρακολούθηση ήταν δύσκολη, αποφάσισαν να επέμβουν και προχώρησαν στις συλλήψεις. Από τον έλεγχο των κατηγορουμένων προκύπτει ότι είχαν πραγματοποιήσει ταξίδια σε χώρες της Μέσης Ανατολής και εξετάζεται αν σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους.

Τα ευρήματα
Βρέθηκαν σφραγίδες και προκηρύξεις στα σπίτια

Μόνο το 10% από το υλικό που κατέσχεσε η Αστυνομία στα σπίτια των συλληφθέντων έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό. Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, η υπόθεση είναι δικονομικά «δεμένη» και η δικογραφία που σχηματίζεται θα συμπληρώνεται καθημερινά και για πολύ καιρό.

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα χαρακτηρίζονται ένα λεπτομερές σχεδιάγραμμα για το επόμενο χτύπημα της οργάνωσης στην αστυνομική δύναμη της οδού Πανόρμου, προκηρύξεις και σχέδια προκηρύξεων του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά και ένας τεράστιος όγκος από δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό για DNA, έντυπο υλικό, εγχειρίδια με οδηγίες και συνωμοτικές πρακτικές, καθώς και το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών, ακόμα και με άτομα που βρίσκονται στη φυλακή. Βρέθηκε και η μήτρα της σφραγίδας που χρησιμοποιούσε ο Επαναστατικός Αγώνας.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θανάσης Κοκκαλάκης, «ενδεικτικά στην οικία των συλληφθέντων Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα στα Καλύβια Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης».

Οι παλαιότερες προκηρύξεις αφορούν το χτύπημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την άρνηση της οργάνωσης ότι εμπλέκεται στην αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής. Και οι δύο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, φαίνεται ότι γράφτηκαν πριν από το χτύπημα και την ημερομηνία αποστολής τους. Τα σχέδια προκηρύξεων αφορούν το χτύπημα που ετοιμαζόταν, με αναφορές και στα οικονομικά μέτρα.

Το σχεδιάγραμμα απεικονίζει λεπτομέρειες από τον χώρο που ετοιμάζονταν να πλήξουν στην οδό Πανόρμου, ακόμα και με συγκεκριμένους χρόνους για τον καθένα. Εκείνο που δεν έχει στα χέρια της η Αστυνομία είναι το πλούσιο οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει: Οπλα καλάσνικοφ (τουλάχιστον δύο), αυτόματα όπλα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικό ΜP-5, ρουκέτες RPG-7 σαν αυτή με την οποία χτύπησαν την αμερικανική πρεσβεία, εκρηκτικά και βέβαια μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει για τη διαφυγή τους τα μέλη της οργάνωσης και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πάντως, όπως έλεγαν, υπάρχουν πολλά σπίτια ακόμα που δεν έχουν ερευνηθεί, μεταξύ των οποίων και ένα που νοίκιαζε κάποιος από τους συλληφθέντες και πλήρωνε το νοίκι σε τραπεζικό λογαριασμό. Δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μέχρι σήμερα να εντοπιστεί το σπίτι αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΟΥΠΑ
Στους 500 του Πολυτεχνείου το ‘95

Σύζυγος του Μαζιώτη με πολιτικό γάμο, που σε λίγο καιρό θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Γνωστή στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ήταν από τους 500 που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο το 1995. Προσήχθη και όταν συνελήφθη ο Μαζιώτης το 1998, για τη βόμβα στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά αφέθηκε ελεύθερη γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ
Βομβιστής και αρνητής στράτευσης

Σε ηλικία 20 ετών, το 1990, γίνεται γνωστός πανελλαδικά, όταν δήλωσε «ολικός αρνητής στράτευσης». Για τη στάση του αυτή καταδικάστηκε από το στρατοδικείο και φυλακίστηκε τέσσερις μήνες.

Δύο χρόνια μετά συνελήφθη ξανά, αλλά μετά 51 ημέρες απεργία πείνας αποφυλακίστηκε.

Συνελήφθη και πάλι το 1994 στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ και έναν χρόνο αργότερα, το 1995, στα μεγάλα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Τότε καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Στις 13 Ιανουαρίου 1998 συνελήφθη με βάση δακτυλικό του αποτύπωμα στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν εξερράγη στις 6 Δεκεμβρίου 1997, ενέργεια για την οποία την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης». Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, αλλά η ποινή του μειώθηκε στο Εφετείο και αποφυλακίστηκε ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001. Εκτοτε ήταν ένας από τους «συνήθεις υπόπτους», ενώ δεν σταμάτησε την αντιεξουσιαστική του δράση.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Σύλληψη για μολότοφ

Είχε συλληφθεί το 1991 για κατασκευή μολότοφ σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ο αδελφός του είχε κατηγορηθεί ότι είχε βοηθήσει τον Μαζιώτη, όταν είχε συλληφθεί αυτός το 1998 για τη βόμβα, επειδή του είχε νοικιάσει το σπίτι στο Καματερό.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αφησε αποτύπωμα

Το δακτυλικό του αποτύπωμα, λένε, βρέθηκε στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα στους Αμπελοκήπους. Δηλωμένος αντιεξουσιαστής και πρωταγωνιστής σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στα μέλη της «17 Νοέμβρη», μετά τη σύλληψή τους το 2002.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΡΤΕΣΗΣ
Στενός φίλος του Μαζιώτη

Αντιεξουσιαστής, γνωστός για τη δράση του στον χώρο και στενός φίλος του Νίκου Μαζιώτη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΝΑΣ
Πατέρας δίδυμων ανηλίκων

Πατέρας ανήλικων δίδυμων παιδιών. Εχει προσαχθεί για συμμετοχή σε επεισόδια και είναι γνωστός αντιεξουσιαστής.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: