Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μάρτυρας: Δεν νομιμοποιώ δίκη και Κούγια!



Η απουσία του 17χρονου Ν.Ρ. από το σπίτι του, όταν χθες τα ξημερώματα τον αναζήτησε η αστυνομία προκειμένου να τον συνοδεύσει στην Αμφισσα όπου είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη για τη δολοφονία του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και η «παρουσία» του λίγες ώρες αργότερα με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο (zougla.gr) επιστολής με την οποία εξηγούσε τους λόγους της «πολιτικής μου επιλογής» να μην «παραστώ στο δικαστήριο», προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που «άγγιξαν» ακόμη και τους γονείς του ανήλικου μάρτυρα.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Λακαφώσης, όταν ανακοινώθηκε ότι ο νεαρός έφυγε από το σπίτι του, «ενώ εγώ κοιμόμουν» όπως φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο πατέρας του, αφού τόνισε ότι «η απείθεια είναι πλέον δεδομένη», ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του.

«Η συμμετοχή του στην ακροαματική διαδικασία είναι τόσο σημαντική που δεν νοείται περάτωσή της χωρίς να καταθέσει. Δεν θα φύγω από δω αν δεν εξεταστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

***Η πολιτική αγωγή ευχήθηκε να μη διαταραχθεί η διαδικασία με βίαιη προσαγωγή, αν υπάρχει δυνατότητα οικειοθελούς προσέλευσης.

Κούγιας: «Επικίνδυνος έφηβος»

**Ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα ζήτησε να «τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία», μίλησε για «μη συνηθισμένο παιδί που διακωμωδεί την ελληνική έννομη τάξη, αυτός και όσοι τον υποθάλπουν», ενώ επανέλαβε την κατηγορία, την οποία και προχθές είχε εξαπολύσει σε βάρος του Ν.Ρ., ότι «ήταν μεταξύ αυτών που το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών. Εχει συμπεριφορά επικίνδυνου εφήβου που καταλύει την έννομη τάξη χρησιμοποιώντας βόμβες και μολότοφ».

Κωνσταντόπουλος: «Τι είναι αυτά; Κατηγορίες σε βάρος των μαρτύρων;»

Κούγιας: «Αυτή είναι η θέση μας. Είδαμε πώς συμπεριφέρθηκε εδώ και η μητέρα του».

Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): «Αφήστε την οικογένεια».

Κούγιας: «Ο Ρ. έχει διαπράξει απείθεια και η οικογένειά του παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».

Εισαγγελέας: «Ο τόπος τέλεσης των καταγγελλόμενων αδικημάτων είναι η Αθήνα. Να διαβιβαστούν τα αντίγραφα των πρακτικών στην εκεί Εισαγγελία».

Πολιτική αγωγή: «Προσβάλλει και τον νεκρό»

Κωνσταντοπούλου Ζωή: «Εχουμε τρομοκρατία και κατασυκοφάντηση μαρτύρων, γονέων, τέκνων, των πάντων. Χθες, με πλαστό έγγραφο διαπράχθηκε το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού, μαρτύρων αλλά και απόντων δικηγόρων. Δεν θέλω να σκεφτώ τη θέση του παιδιού που έζησε όσα έζησε και θα προσαχθεί βιαίως».

Κωνσταντόπουλος: «Επιχειρείται από την υπεράσπιση για δεύτερη φορά να σκοτώσουν τον Αλέξανδρο. Είναι η έσχατη περιφρόνηση προς τον πεθαμένο. Υπάρχει μια έξαψη να γίνουν οι μάρτυρες κατηγορούμενοι προκειμένου να τελούν όλοι υπό το πέπλο της απειλής και της φοβίας».

Κούγιας: «Κατονομάστε τον πλαστογράφο αν νομίζετε ότι τα έγγραφα που προσκομίσαμε είναι πλαστά (σ.σ. πρόκειται για την ανώνυμη επιστολή που εμφανίζει μάρτυρες της υπόθεσης, αλλά ακόμη και τον νεκρό Αλέξανδρο, ως ακραίους αναρχικούς συμμετέχοντες σε επεισόδια)».

Τελικά, το δικαστήριο, ομόφωνα, διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του Ν.Ρ. και διαβίβασε αντίγραφα των πρακτικών στην Εισαγγελία Αθήνας για να διερευνηθεί η τέλεση αδικημάτων.

17χρονος: «Γιατί δεν έρχομαι»

Λίγο αργότερα ο Αλ. Κούγιας, με αφορμή το περιεχόμενο της επιστολής του 17χρονου, ζήτησε από το δικαστήριο «την προστασία της ζωής μου, των παιδιών μου και των γραφείων μου», καθώς «απειλούμαι ευθέως από έναν επικίνδυνο αντιεξουσιαστή αναρχικό, που με ιδιαίτερο θράσος αναδεικνύει όλη την επικίνδυνη προσωπικότητά του.

Από σήμερα -ισχυρίστηκε ο υπερασπιστής του Κορκονέα ζητώντας τη δίωξη του νεαρού και των γονιών του για εκβίαση και απειλή-αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών».

Σ' αυτή την επιστολή ο 17χρονος, στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Αλέξανδρος και που τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας αλλά και λίγο πριν από το Πάσχα είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο, χαρακτηρίζει:

«Σενάρια συνωμοσιολογίας ενός φαντασμένου δικηγορίσκου, ο οποίος αρέσκεται στο να δημιουργεί εντυπώσεις και να προσπαθεί να γαντζώνεται από την επικαιρότητα, ανεξάρτητα με το αν αυτή είναι θετική ή αρνητική για τον ίδιο, το σκέλος των δηλώσεων του κ. Κούγια που αναφέρεται στη συμμετοχή μου σε ακροαριστερές οργανώσεις και συνεργασίας μου με κυκλώματα και άλλες παρόμοιες γελοιότητες».

Ακόμη ο Ν.Ρ., που επισημαίνει ότι «αναγκάζομαι να πάρω θέση απέναντί του καθώς ο ίδιος το έκανε προς το πρόσωπό μου», απαντά και στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ «περί μη παρακολούθησής μου» ότι «όσο αυτοί δεν με παρακολουθούνε άλλο τόσο δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο ο Κορκονέας».

Λέει ότι «δεν είχα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της», καθώς «θεωρώ ως πολιτική μου επιλογή να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί αλλά να διαμορφώνω εγώ τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου». Και καταλήγει: «Εύχομαι στον κ. Κούγια και στον πελάτη του καλά ξεμπερδέματα και προκαλώ την ελληνική αστυνομία να φέρει εις πέρας το έργο της, αν και εφόσον έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα».

Γονείς: «Το παρ' ολίγον θύμα»

Θέση όμως απέναντι στους ισχυρισμούς Κούγια για το παιδί τους πήραν με δήλωσή τους και οι γονείς του 17χρονου μαθητή.

Οπως υποστηρίζουν:

«Ο κ. Κούγιας ξεπέρασε κάθε όριο σε βάρος της οικογένειάς μας. Οι σημερινές του απαράδεκτες, συκοφαντικές και δηλητηριώδεις δηλώσεις αποκαλύπτουν συσσωρευμένο μίσος απέναντι σε ένα παιδί που υπήρξε το παρ' ολίγον θύμα της τραγικής αυτής υπόθεσης, ενώ η επιθετικότητά του απέναντι ακόμη και σε μας τους γονείς του, εκδηλώθηκε ήδη και προηγούμενες φορές ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, στη διάρκεια της δίκης, στην οποία αρκετές φορές βρεθήκαμε μαζί με το παιδί μας. Ο κ. Κούγιας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμία απειλή δεν αντιμετωπίζει, ενώ με τις δηλώσεις του και τις προσωπικές του επιθέσεις είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει σήμερα δημιουργηθεί και η σκοπιμότητα αυτής της συμπεριφοράς προβληματίζει»

Eλευθεροτυπία

1 σχόλιο:

dinaki188 είπε...

kala o kougia to exei kseftilisei vevaia...o malakas, alla wstoso ekeino to paidi pisteuw oti tha eprepe na katathesei..apo thn allh pali an pathei to podi tou meta tha vrethei se kanena xantaki..den einai omws krima gia th mnhmh t alexandrou na mhn apokalufthei h alhthia??