Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Iσχυρός σεισμός με νεκρούς στην Τουρκία...


Σαράντα ένας νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην επαρχία Ελαζίγκ, της Τουρκίας.

Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το σεισμό, με 10 από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Το παρατηρητήριο σεισμών Καντιλί της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως η δόνηση, που σημειώθηκε στις 04.32 τοπική και ώρα Ελλάδος, είχε μέγεθος 6.0 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίζεται στη γραμμή Μπασγιούρτ-Καρακοτζάν, σε εστιακό βάθος 11 χλμ. Τον σεισμό ακολούθησαν 30 ισχυροί μετασεισμοί.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η δόνηση κράτησε περίπου 1 λεπτό και επικράτησε πανικός. Από τα ξημερώματα, απλοί πολίτες μεταφέρουν από το πρωί τραυματίες στα νοσοκομεία της χώρας. Από το σεισμό γκρεμίστηκαν οι μιναρέδες τριών τζαμιών σε χωριά της περιοχής, ενώ έχουν καταρρεύσει και δεκάδες σπίτια.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται πάνω σε πολλά ρήγματα που δίνουν δονήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το 1999, δύο ισχυροί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ,τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, κόστισαν τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: