Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ζητούνται επειγόντως νεκροτόμοι..!



«Στην Ελλάδα, ακόμη και νεκρό σε τυραννούνε...». Αγανακτισμένοι συγγενείς 20 ανθρώπων, μεταξύ τους
και δύο παιδιών, δεν μπορούσαν να καταλάβουν χθες για ποιο λόγο οι δικοί τους άνθρωποι ακόμη και νεκροί θα έπρεπε να υπομένουν τις ακρότητες της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Καταλαβαίνετε πως θέλω να θάψω το παιδί μου, κι εσείς παίζετε με τον πόνο μου και από το νεκροτομείο μου λένε πως ελλείψει εργαζομένων δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να το θάψω», έλεγε δακρυσμένη μια μητέρα χθες σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να λάβει γενικόλογες απαντήσεις περί της «εύρυθμης λειτουργίας του κράτους»!

Πριν από δυόμισι χρόνια με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 3 νεκροτόμοι για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, που εξυπηρετεί εκτός από την πρωτεύουσα τη Βοιωτία και την Εύβοια. Οι τρεις επιτυχόντες για ένα επάγγελμα για το οποίο η μοναδική επαγγελματική προδιαγραφή είναι να αντέχεις το θέαμα του νεκροτομημένου πτώματος ήταν γυναίκες. Καμιά τους δεν είχε προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία και με την πρώτη επαφή με το νεκροτομείο δήλωσαν ανίκανες για τη συγκεκριμένη εργασία. Από τη στιγμή όμως που προσελήφθησαν δεν γινόταν να απολυθούν. Το νεκροτομείο έμεινε με έναν μόλις υπάλληλο για 15-20 περιστατικά. Ήδη, σήμερα, περίπου 40 πτώματα ζητούν νεκροτόμο.

Η προσωρινή λύση που βρέθηκε ήταν δύο συνταξιούχοι υπάλληλοι του νεκροτομείου να κληθούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μαζί με τον μοναδικό εναπομείναντα νεκροτόμο και έναν 40χρονο πρώην υπάλληλο γραφείου κηδειών που επίσης προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει την κατάσταση. Η όποια πληρωμή για τους 3 εθελοντές νεκροτόμους προέκυπτε από τα «χαρτζιλίκια» που έδιναν γραφεία κηδειών για να αναλάβουν περιστατικά. Πριν από έναν χρόνο αρρώστησε βαριά και ο μοναδικός κανονικός υπάλληλος. Τότε η υπηρεσία ζήτησε και πέτυχε τελικά τον Ιούλιο του 2009 να εξαιρεθεί από τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το επάγγελμα του νεκροτόμου. «Η πρόταση ήταν η δημιουργία μιας επιτροπής ιατροδικαστών που θα αποφασίζαμε αν ο υποψήφιος νεκροτόμος θα μπορούσε να αντεπεξέλθει», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλογριάς.

«Τριτοκοσμική κατάσταση»

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών το επάγγελμα του νεκροτόμου δεν εξαιρέθηκε από τις εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια νέα αλληλογραφία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου οι ιατροδικαστές προειδοποιούσαν για την κατάσταση που θα προέκυπτε. «Είχαμε δώσει καταληκτική ημερομηνία την 1η Μαρτίου, το υπουργείο μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή, αλλά τελικά οι εθελοντές υπάλληλοι σταμάτησαν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Το αποτέλεσμα είναι από χθες το νεκροτομείο να είναι κλειστό, 20 πτώματα βρίσκονται στα ψυγεία, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν γεμίσει όλα τα διαθέσιμα ψυγεία της υπηρεσίας. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τριτοκοσμική», λένε στα «ΝΕΑ» μέλη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: