Η Ανταρκτική, ο ψυχρότερος τόπος στον κόσμο, είχε ζεστό, υποτροπικό κλίμα πριν από 53 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή διεθνής ομάδα επιστημόνων επιστρέφοντας μετά από 57 ημέρες παραμονής τους στο Νότιο Ωκεανό.
Το ερευνητικό σκάφος ελλιμενίστηκε στο Χόμπαρτ της Ταζμανίας και πραγματοποίησε γεώτρηση σε βάθος 1.000 μέτρων στον ωκεανό για να εξαγάγει 3.000 γεωλογικά δεδομένα πυρήνων, που αποτελούν απόδειξη για την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες έσκαψαν στο βυθό του ωκεανού παρά στην ίδια την Ανταρκτική, επειδή όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος τόσο μεγαλύτερη και η αναδρομή στο παρελθόν.
Ο Ολλανδός Χενκ Μπρίνκχουις, επικεφαλής της αποστολής μαζί με την Ισπανίδα Καρλότα Εσκούτια, ανακοίνωσαν ότι αναμένουν να πάνε πίσω στο χρόνο 37 εκατομμύρια χρόνια και ότι εξέτασαν βράχους, απολιθώματα και μικρόβια ηλικίας μεγαλύτερης των 50 εκατομμυρίων χρόνων.
"Καταλήξαμε σε ορισμένα εκπληκτικά συμπεράσματα", δήλωσε ο Μπίνκχουις στην εφημερίδα του Χόμπαρτ Mercury.
"Αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να διαβάζουμε ένα βιβλίο ιστορίας, το οποίο έχει γραφτεί σε μία πραγματικά περίεργη γλώσσα".
Ο ίδιος είπε ότι η μελέτη των δεδομένων πυρήνων μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της έλευσης των πάγων και στο πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μεταβάλει το στρώμα πάγου που καλύπτει το 95% της Ανταρκτικής.
"Είναι σαν μία ταινία που παίζεις προς τα πίσω. Γιατί πάγωσε η Γη; Και ψυχράνθηκε και ψυχράνθηκε και ψυχράνθηκε; Και κάποια στιγμή ήταν τόσο ψυχρή ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία των πρώτων στρωμάτων πάγου", είπε ο Μπρίνκχουις.
Το 143 μέτρων ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution μετέφερε 50 επιστήμονες και 65μελές πλήρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου