Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Yπο κατάργηση Τμήματα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ

Επτά τμήματα ΤΕΙ και τέσσερα ΑΕΙ δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών εξετάσεων, που θα εκδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Πρόκειται για τα τμήματα που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα το υπουργείο Παιδείας μελετά το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν, καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.

Συγκεκριμένα, είναι τα εξής τμήματα:

- Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας
- Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας
- Τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου: Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής Οπτομετρίας
- Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου
- Τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών
- Δύο τμήματα αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας
- Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συνεργάτης της υπουργού Παιδείας φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένονται για λίγες ημέρες ακόμη οι προτάσεις των ιδρυμάτων και, εάν δεν είναι επαρκείς οι υποδομές τους, τα έντεκα αυτά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο μελετά να εφαρμόσει ένα είδος σχεδίου «Καλλικράτης» και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο να καταγραφούν τα τμήματα σ' ολόκληρη τη χώρα και να αρχίσει η μελέτη που θα καταλήξει σε συγχωνεύσεις, μετονομασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειμένων αλλά και καταργήσεις εκείνων που δεν προσελκύουν φοιτητές.

Μελετάται επίσης και ο περιορισμός των μετεγγραφών σταδιακά που ενδεχομένως θα φτάσει ακόμη και στην κατάργησή τους στο τέλος της τετραετίας, για πολλές από τις κατηγορίες των πολιτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον σχετικό νόμο.

Αυτό συμβαίνει γιατί διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι κάνουν ευρύτατη χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής, χωρίς περιορισμό, με αποτέλεσμα να αδειάζουν πολλά ιδρύματα. Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα καταργηθούν οι διατάξεις που διευκολύνουν διάφορες κοινωνικές τάξεις, όπως είναι τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων, πριν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να παραμένουν και να σπουδάζουν εκεί όπου επιτυγχάνουν.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: