Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Βουλή: Ξεκίνησαν οι εργασίες της εξεταστικής για τη Siemens



Με συναινετική διάθεση συνεδρίασε απόψε για πρώτη φορά η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens

Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Σήφης Βαλυράκης (με 11 ψήφους), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης (με 12 ψήφους) και γραμματέας η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (με 11 ψήφους).

Οι αποφάσεις, όπως έγινε γνωστό από όλες τις πτέρυγες, ήταν ομόφωνες. Αποφασίστηκε να ζητηθούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα (όπως ΟΤΕ, ΟΣΕ ΕΡΓΟΣΕ Προαστιακό, ασφάλεια ολυμπιακών αγώνων) σε βάθος χρόνου ακόμη και πριν το 1989.

Όπως ανέφερε βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, η έρευνα θα πάει και πιο πίσω, αφού ήδη από το 1985 υπάρχει εμπλοκή της γερμανικής εταιρίας στις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

«Όπου υπάρχει ανάθεση στη Siemens θα ερευνηθεί καθώς και η πορεία του χρήματος» τόνισε ο βουλευτής. Θα ζητηθούν ακόμη το πόρισμα της επιτροπής Ζορμπά και ό,τι έχει σχέση με λογαριασμούς.

Eκτός αυτού θα σταλεί επιστολή σε όλα τα υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς να δώσουν λίστες με συμβάσεις που τυχόν έχουν συνάψει με τη γερμανική εταιρεία.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Μάιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Κατεπειγόντως απόψε το βράδυ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής κος Βαλυράκης, θα αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτημα αποστολής στη Βουλή των έξι δικογραφιών που έχουν σχηματισθεί για την υπόθεση Siemens με προτεραιότητα στα έγγραφα που απεικονίζουν διαδρομές του "μαύρου χρήματος" προς πολιτικά πρόσωπα με βάση τον εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας.

Ακόμη θα ζητηθεί η δικογραφία για την πειθαρχική και ποινική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού καθώς και τα εντάλματα του ιδίου για τους δύο βασικούς μάρτυρες και εμπλεκόμενους που διέφυγαν στο εξωτερικό (Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα), οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων.

Πέραν αυτών η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τις δικονομικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξέταση του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου ακόμη και με μετάβαση κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία. Να ζητηθούν επίσης όσα στοιχεία διαθέτουν η γερμανική και η ελβετική δικαιοσύνη καθώς και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας DEBEVOISE.

Σύσσωμοι οι 19 βουλευτές της επιτροπής δήλωσαν παραίτηση από το δικαίωμά τους για αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στην εξεταστική, κάτι που προοιωνίζεται ότι θα γίνει και στις υπόλοιπες υπό σύσταση εξεταστικές επιτροπές, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης.

«Θα λειτουργήσουμε χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ως ενιαία ομάδα και ελπίζουμε στην κατάληξη σε κοινό πόρισμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σήφης Βαλυράκης.

Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων, ο οποίος κατά ομόφωνη και πάλι γνώμη θα μείνει ανοιχτός.

Πιθανόν μέχρι τη διαβίβαση στοιχείων να ξεκινήσει το έργο της εξέτασης μαρτύρων με δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.

AΠE-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: