Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Φαινόμενο με βαθιές ρίζες η εξάρτηση από τον τζόγο!

Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου και τον καθιερωμένο εθιμοτυπικό (για όλους;) τζόγο, προβάλλει το ίδιο επιτακτικά η ανάγκη να εξεταστεί ένα φαινόμενο με βαθιές ρίζες. Η εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια οδηγεί σε μια σειρά από οικογενειακά, οικονομικά και ψυχικά προβλήματα.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της μονάδας ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η οποία ειδικεύεται στην απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και το αλκοόλ, 312 πρώην παίκτες ζήτησαν βοήθεια για να απεξαρτηθούν την περίοδο 2004-2009. Στη διάστημα 2007-2009 η προσέλευση αυξήθηκε κατά 10-15%.

Το 85% των εξαρτημένων στο τζόγο, οι οποίοι καταφεύγουν για βοήθεια στη μονάδα ΑΛΦΑ, είναι άνδρες. Από τους 312, το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν οι 46. «Νιώθουν μοναξιά και απελπισία, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι αναποφάσιστα και μπερδεμένα στους οικογενειακούς τους ρόλους», αναφέρεται, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του προφίλ τους. Το 50% των εξαρτημένων έχει τελειώσει λύκειο ή ανώτερη σχολή, το 36% πανεπιστήμιο και το 14% δεν έχει τελειώσει λύκειο. Το 75% έχει πλήρη απασχόληση και το 14% είναι οικονομικά μη ενεργό. Τον τελευταίο μήνα, το 46% έπαιξε έως 6 φορές.

Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση είναι -για το ΚΕΘΕΑ- «η αξία του γρήγορου και εύκολου κέρδους, η κοινωνική ανοχή απέναντι στον τζόγο, η διαπαιδαγώγηση, η κληρονομικότητα, η ύπαρξη ατόμου με εξαρτητική συμπεριφορά στο οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον».

«Χρωστούσα λεφτά παντού, με κυνηγούσαν οι τράπεζες, έλεγα ψέματα στους δικούς μου, κορόιδευα κόσμο για να αποκομίσω χρήματα. Είχα χάσει τον εαυτό μου, τσαλακώθηκε η προσωπικότητά μου, δεν μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια, ήμουν έτοιμος να χωρίσω, ένιωθα μόνο εξαθλίωση». Αυτή είναι μία χαρακτηριστική μαρτυρία που εξηγεί με ποιο τρόπο η εξάρτηση στο τζόγο προκαλεί οικογενειακά(85%), οικονομικά(82%) και ψυχικά(81%) προβλήματα.

Πέρα από την προσδοκία για άμεσο μεγάλο κέρδος, τα τυχερά παιχνίδια επιτείνουν το αίσθημα του ανταγωνισμού, το οποίο με τη σειρά του διεγείρει συναισθηματικά τον παίχτη, είτε χάνει, είτε όχι. Η χαρτοπαιξία σε ένα φιλικό σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που συνήθως περιλαμβάνει μικροποσά, δεν είναι απαραίτητο ότι αποτελεί κανόνα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος των στοιχημάτων ανεβαίνει επικίνδυνα όσο περνά η ώρα. Εν ολίγοις, συνιστάται προσοχή και αυτοσυγκράτηση...

eportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: