Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

One Response to “Πολεμήστε τον Καρκίνο και το Aids από το PC σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε”



Όταν ο υπολογιστής σας κάθεται μπορεί να βοηθά στο να λυθούν προβλήματα της ανθρωπότητας. Αν τον αφήσετε.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στους τομείς της Ιατρικής αλλά και της κατανόησης των κλιματικών αλλαγών είναι το γεγονός ότι για πολλές πτυχές των ερευνών τους απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύς.
Υπολογιστική ισχύς που για να ικανοποιηθεί χρησιμοποιεί Υπερυπολογιστές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα στα πλαίσια έρευνας για την καταπολέμηση της ευλογιάς χρειάστηκε να συγκριθούν 35 εκατομμύρια φαρμακευτικά μόρια με μια σειρά από πρωτεΐνες της ευλογιάς ώστε στο τέλος να βρεθούν 44 πιθανές λύσεις. Η έρευνα αυτή δεν γίνεται σε ένα απλό PC…
Το πρόβλημα είναι ότι αφενός δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά τα τεράστια μηχανήματα:

Οι υπερυπολογιστές είναι λίγοι και πολύτιμοι -είναι πάρα πολλά τα ερευνητικά σχήματα που τους χρειάζονται - αλλά και ότι το κόστος τους είναι τεράστιο και επιβαρύνει το τελικό κόστος μιας έρευνας.

Αυτό όμως που μπορεί να κάνει ένας Γκιούλιβερ μπορούν να το κάνουν και πολλοί Λιλιπούτιοι. Είναι το γνωστό “η ισχύς εν τη ενώσει”.

Περισσότερα μετά το άλμα

Για την ακρίβεια καμιά φορά χρειάζονται 410.000 Λιλιπούτιοι.

Η λύση που έχει εφευρεθεί είναι το λεγόμενο πλέγμα υπολογιστών ή Grid Computing και λειτουργεί ως εξής,

Χρήστες από όλο το κόσμο οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο κατεβάζουν ένα πρόγραμμα από την ιστοσελίδα που συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα και το εγκαθιστούν.

Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα αυτό εκμεταλλεύεται το χρόνο που ο επεξεργαστής δεν κάνει κάτι τίποτε το ιδιαίτερο-αν τώρα π.χ. απλώς κοιτάτε το web, ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας βασικά κάθεται- και του ζητά να δουλέψει επάνω σε τμήμα της έρευνας έργου. Όταν το ολοκληρώσει στέλνει τα αποτελέσματα πίσω, ζητά νέο υλικό κ.ο.κ.

Αν τώρα εσείς χρειαστείτε οποιαδήποτε στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο αυτή την ισχύ, ας πούμε γιατί ανοίξατε θέλετε να παίξετε κάποιο παιχνίδι, τότε το πρόγραμμα αυτόματα σταματά να χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή και περιμένει να βρεθεί πάλι χρόνος.

Σκεφτείτε το σαν να δανείζετε την κουζίνα σας όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Δεν σας κοστίζει τίποτε.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το SETI , το πρόγραμμα έρευνας για εξωγήινη ζωή. Το πρόγραμμα αυτό επεξεργάζεται συγκεκριμένου φάσματος ακτινοβολία που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ψάχνοντας για σήματα εξωγήινης προέλευσης. Ο όγκος της πληροφορίας που υπάρχει απαιτεί υπερυπολογιστική δυνατότητα και εδώ και πολλά χρόνια αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από απλούς χρήστες-υποστηρικτές του συστήματος. Πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα έχουν περάσει από το Seti @ Home “δωρίζοντας” εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια υπολογιστικής δύναμης.

Εμείς είμαστε “οπαδοί” του World Community Grid το οποίο ξεκίνησε από την IBM και έχει αυτή την στιγμή τους προαναφερόμενους 410 χιλιάδες χρήστες. Το πρόγραμμα αυτό, ανάμεσα σε άλλα, βοηθά στην έρευνα για το καρκίνο, για το AIDS, προσπαθεί να βελτιώσει τις σοδιές ρυζιού και να αναγνωρίσει την επόμενη γενιά υλικών που θα σώσουν το περιβάλλον. Λεπτομέρειες για το ερευνητικό του έργο εδώ.

Το μόνο θεωρητικό μειονέκτημα που μπορούμε να δούμε είναι το γεγονός ότι επειδή χρησιμοποιείται ο επεξεργαστής όταν είναι ελεύθερος, μπορεί να έχει μια επίδραση στην θερμοκρασία και την ανώτατη επίδοση. Αυτό όμως είναι σπάνιο και επιπλέον τα νεότερα προγράμματα μειώνουν αυτό το κίνδυνο καθώς -στην περίπτωση π.χ. του World Communtiy Grid- δεν επιτρέπει το πρόγραμμα να χρησιμοποιεί πάνω από το 60% κατά μ.ο. της υπολογιστικής δυνατότητας ακόμη και αν ο υπολογιστής είναι τελείως ανενεργός μειώνοντας αυτή την ανησυχία.

Δεν είναι καταπληκτική ιδέα; Συμμετέχουμε σε τόσα δίκτυα, facebook, youtube, twitter… γιατί να μην συμμετέχετε και σε κάτι που αξίζει τον κόπο;

Τέλος, αν θέλετε και ένα επιπλέον bonus σας έχουμε :

Μέσα από screensaver βλέπετε ακριβώς τι κάνει ο υπολογιστής σας όταν χρησιμοποιεί το πρόγραμμα.

Σας έχουμε ένα βίντεο με ένα τέτοιο screensaver το οποίο ερευνά αν ένα μόριο έχει τα σωστά σχηματικά χαρακτηριστικά ώστε να θεωρηθεί υποψήφιο για φάρμακο κατά του AIDS.



news24

Δεν υπάρχουν σχόλια: