Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Δίδυμοι σεισμοί στη Φωκίδα!! Eπιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι ...












Τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε στο Τρίκορφο Φωκίδας,
ο οποίος μετρήθηκε και ανακοινώθηκε, έχοντας μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο, ενώ όλοι τον ένιωσαν παραπάνω και οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου για να διαπιστωθεί μια φθίνουσα μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή μια φθίνουσα πορεία της σεισμικότητας, προς έκπληξη όλων συνέβη και δεύτερος δίδυμος -σε μέγεθος- σεισμός έχοντας ισότιμο μέγεθος με το ίδιο επίκεντρο.

Το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών χαρακτηρίζει ορισμένα ρήγματα της Ελλάδας, που αντί να έχουμε μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, παρουσιάζεται και δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σε τηλεοπική εκπομπή την περασμένη Δευτέρα είχε αναφερθεί το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών όπου οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους για την εξέλιξη του φαινομένου.

Η νέα δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 02:46 στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι κάτοικοι της Φωκίδας πετάχτηκαν από τα σπίτια τους, καθώς η ανησυχία τους από τη δόνηση της Δευτέρας δεν έχει καταλαγιάσει. Από τις πρώτες πρωινές, το τηλέφωνο του δημαρχείου κατακλύζεται από τηλεφωνήματα που αναφέρουν τις πρώτες ζημιές σε σπίτια αλλά και κατολισθήσεις στις επαρχιακές οδούς.

Συνεργεία του δήμου και της Νομαρχίας καταγράφουν την έκταση των ζημιών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ιδιαίτερα σημαντικές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το www.emsc-csem.org είναι η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου και παρουιάζει εκεί σε χάρτες της google την παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 48 ωρών, επισημαίνοντας με ένα κυκλικό σημάδι το επίκεντρο και δίνοντας μια λίστα.

Η Ελλάδα έχει βέβαια πολύ τακτική παρουσία με σεισμούς μικρής κλίμακας. Να σημειώσω ότι δε μετράει μόνο με την κλίμακα Ρίχτερ (ML), έχει κι άλλες κλίμακες μέτρησης.

Την ιστοσελίδα την έχω στα "Αγαπημένα" και της ρίχνω μια ματιά όποτε μαθαίνω ότι έγιναν μεγάλοι σεισμοί. Έτσι έκανα και όταν έμαθα για την Αϊτή αλλά και τον πρώτο σεισμό της Φωκίδας.

Παρατήρησα - και ακόμα και τώρα που μόλις μπήκα - ότι στην περιοχή συγκεντρώνονται πυκνά πολλοί σεισμοί μικρής έντασης. Με τη μεγένθυση του χάρτη να καλύπτει όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με τη δραστηριότητα σε όλο τον υπόλοιπο (σεισμογενή) κόσμο, φαίνεται χαρακτηριστκά ότι εκεί κάτι πολύ δραστήριο συμβαίνει. Αυτό το παρατηρώ εδώ και 4 μέρες.

Αν ισχύει αυτό που λένε ότι η ενέργεια εκτονώνεται με όλους αυτούς τους σεισμούς μικρής έντασης και μειώνει την πιθανότητα ενός ισχυρού, τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.