Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

"Καταστροφείς αστεροειδών!"



Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους τρόπους καταστροφής ενός αστεροειδή είναι η διάλυση του με πυρηνικές κεφαλές. Επειδή όμως είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος, πολύ σκέφθηκαν τηνεμφύτευση προωθητικών πυραύλων πάνω σε κάποιον αστεροειδή, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνση του από μια τροχιά που απειλή τη Γη.Ωστόσο μια ομάδα μηχανικών μελετούν μια άλλη προσέγγιση στο θέμα.

Σχεδιάζουν την κατασκευή πυρηνοκίνητων ρομπότ τα οποία θα μπορούν να προσεδαφίζονται πάνω σε κάποιον αστεροειδή και να σκάβουν την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια θα εκσφενδονίζουν με δύναμη στο διάστημα το υλικό που έχουν κόψει από τον αστεροειδή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο αστεροειδής να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη προς την οποία εκσφενδονίζεται το υλικό του αστεροειδή. Πρόκειται για μια διαδικασία ανάκρουσης, ανάλογη με την ανάκρουση που παρατηρείται σε ένα όπλο που πυροβολεί, η οποία μπορεί να προσδίδει μια μικρή ώθηση στον αστεροειδή κάθε φορά που υλικό του εκσφενδονίζεται στο διάστημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πάνω στον αστεροειδή θα πηγαίνει ολόκληρο σμήνος από τέτοια ρομπότ, οπότε οι μικρές ωθήσεις που θα προκαλεί κάθε ένα από αυτά, θα μπορεί να κινεί τον αστεροειδή με ελεγχόμενο τρόπο προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Όπως δήλωσε ο Mathew Graham, που ηγείται της συγκεκριμένης μελέτης που πραγματοποιείται από την εταιρεία Spaceworks Engineering Inc (SEI): «Είναι σαν να πετάτε πέτρες από μια ακίνητη βάρκα. Σιγά σιγά θα μπορέσετε να κινήσετε τη βάρκα».Η ιδέα του σμήνους εξασφαλίζει ότι παρά τις όποιες απώλειες, που μπορεί να υπάρξουν, αρκετά ρομπότ θα φθάσουν τελικά πάνω στον αστεροειδή-στόχο.

Επίσης, μελετάται η ιδέα αυτά τα σμήνη των ρομπότ να μπορούν να σταθμεύουν στο διάστημα, βρισκόμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη ή γύρω από άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή γύρω από κάποιους εκ των δορυφόρων τους. Σε αυτά τα επιλεγμένα σημεία στάθμευσης θα παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, μέχρι να εντοπιστεί κάποιος επικίνδυνος αστεροειδής. Τότε θα ενεργοποιούνται και θα κατευθύνονται με τηλεχειρισμό από τη Γη, έτσι ώστε να επιτελέσουν το έργο τους. Ο αριθμός των ρομπότ που θα αποστέλλεται κάθε φορά θα εξαρτάται από το μέγεθος του αστεροειδή, την επικινδυνότητα του και το χρόνο που υπάρχει μέχρι να συμβεί η επικείμενη πρόσκρουση.
Ωστόσο, για να υλοποιηθεί τελικά αυτή η ιδέα, οι ερευνητές θα πρέπει να λύσουν αρκετά τεχνολογικής φύσης προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όμως ευελπιστούν ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα έχουν ξεπεραστεί.

RcCafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: