Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο ΟΗΕ έχει ακόμα ελπίδες πως θα βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια!!!



O ΟΗΕ διατηρεί ακόμα ελπίδες ότι θα βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα ερείπια των κτιρίων του Πορτ-ο-Πρενς και στα περίχωρά του, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.

"Η ελπίδα παραμένει. Ελπίζουμε ακόμα πως θα βρούμε επιζώντες", είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Στο μεταξύ, περισσότερους από 90 ανθρώπους ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια οι διασώστες στην Αϊτή, ανακοίνωσε η Ocha.

Προηγούμενα στοιχεία έκαναν λόγο για 71 επιζώντες που διασώθηκαν από 43 διεθνείς ομάδες με συνολικά 1.739 διασώστες και 161 σκυλιά.

"Είναι καλά νέα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται τώρα στις περιοχές εκτός Πορτ-ο-Πρενς", που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες για τους διασώστες, διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

"Αμεση προτεραιότητα για μας είναι η ιατρική βοήθεια, η ταφή των πτωμάτων, ο εξοπλισμός των καταφυγίων, το πόσιμο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής", επισημαίνει ο Ocha.

"Ολα τα νοσοκομεία του Πορτ-ο-Πρενς είναι γεμάτα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς όταν δεχτούν την κατάλληλη φροντίδα δεν θέλουν να φύγουν, γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό δυσκολεύει πολύ τις δυνατότητες νοσηλείας, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο Πορτ-ο-Πρενς λειτουργούν οκτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα είναι εκστρατείας. Αλλά έξι θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και την Παρασκευή αναμένεται στην Αϊτή το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort.

Τέλος, σύμφωνα με την Ocha, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη καυσίμων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) αναμένεται να στείλει 38.000 βενζίνη ντίζελ από την Δομινικανή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: