Μπορεί οι Έλληνες να μην αγοράζουν ακόμη πολλή μουσική μέσω Ίντερνετ, αλλά αναδεικνύονται σε πρωταθλητές αγοράς μέσω κινητών τηλεφώνων- ανοίγοντας στην Ελλάδα μια νέα αγορά. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, μια νέα μουσική βιομηχανία καθιερώνεται, ιδιαίτερα στην Ελλάδα: η ψηφιακή... δισκογραφία μέσω κινητών τηλεφώνων. Είναι αυτή που μας κάνει να βλέπουμε στο Μετρό, τόσους επιβάτες με ακουστικά συνδεδεμένα στο κινητό τους.
Τα κινητά τρίτης γενιάς μας φέρνουν στην εποχή που ακόμη και τα mp3 player θα είναι παρελθόν-αφού θα είναι τα τηλέφωνα mp3 player. Δισκογραφία, τηλεφωνία, αλλά και οι λεγόμενοι πάροχοι που βρίσκουν μουσικό υλικό και το πουλούν στην κινητή τηλεφωνία δημιούργησαν μια νέα αγορά, όπου η μουσική αναδεικνύεται σε... πολύφερνη νύφη, από την οποία όλοι έχουν να κερδίσουν-εκτός από τα μικρά δισκοπωλεία.
Η πώληση CD μέρα με την ημέρα φθίνει ενώ οι πωλήσεις τραγουδιών μέσω Ίντερνετ και κινητών αυξάνονται εντυπωσιακά: μέχρι το 2012 οι πωλήσεις digital στην Αμερική τουλάχιστον θα έχουν ξεπεράσει τις φυσικές πωλήσεις μουσικής. «Δεν έχουμε τα ίδια νούμερα στην Ελλάδα» μάς λέει ο Ηλίας Παντελόπουλος , υπεύθυνος του digital τμήματος της Sony Μusic. «Κατ΄ αρχήν η δική μας αγορά είναι mobile driven.
Έχουμε μεγαλύτερες πωλήσεις μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων παρά μέσω Ίντερνετ. Είμαστε πρώτοι στο mobile στην Ευρώπη και τελευταίοι στο Ίντερνετ».
Ένας από τους λόγους που το mobile έρχεται πρώτο, όπως διαπίστωσε και το 5o Forum Μουσικής του «Μad», είναι ότι οι νεαρές ηλικίες που κατέχουν την τεχνολογία δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Ενώ αντιστοίχως το 93% του πληθυσμού διαθέτει κινητό.
Στην Ελλάδα oι digital πωλήσεις δεν ξεπερνούν ακόμη το 14% των φυσικών πωλήσεων γιατί οι νέες τάσεις έρχονται καθυστερημένα. «Το κινητό είναι σίγουρα ένα νέο κανάλι προώθησης και διανομής της μουσικής- όπως και το digital γενικότερα» μάς λέει η Ελένη Βαζάκα από τη Μinos ΕΜΙ.
Εκτός από τα ringtones κάθε μορφής - «κυρίως τα ραδιοφωνικά χιτ ζητιούνται για αυτές τις υπηρεσίες» μας λέει η κ. Βαζάκα- υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να προωθηθεί ένας δίσκος, ένα τραγούδι, ένας καλλιτέχνης. «Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, να λανσάρουμε μια νέα δουλειά αποκλειστικά γι΄ αυτούςπροτού κυκλοφορήσει αλλού», λέει ο κ. Παντελόπουλος. «Και με τη Βίσση το έχουμε κάνει και με τον Ρέμο και με τον Λούκα του Χ-Factor. Για 15 μέρες αποκλειστική διάθεση από κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας».
Η επιτυχία «Φωνάζω» του Γιάννη Πλούταρχου ήταν αρχικά digital release (κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ και σε κινητά) και στη συνέχεια μπήκε στην καλοκαιρινή συλλογή Μinos Καλοκαίρι 2009. «Έτσι μπορείς να συστήσεις έναν νέο δίσκο ανέξοδα και άμεσα. Έτσι κι αλλιώς τα CD singles έχουν καταργηθεί. Ενώ τα κινητά τρίτης γενιάς δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάζουμε εύκολα ολόκληρα κομμάτια (full tracks)». Με αυτά κινείται και ο «κατάλογος» εταιρειών (παλιά, διαχρονικά κομμάτια, όπως ρεμπέτικα και λαϊκά).
Οι τραγουδιστές που έχουν κάνει δεύτερη «καριέρα» στα κινητά (κυρίως μέσω ringtones και realtones) ανήκουν κυρίως στην ποπ: Χατζηγιάννης, Πετρέλης, Βέρτης, Βίσση, Βανδή, Ρέμος κ.λπ. Και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με χορηγούς. Με την κινητή τηλεφωνία είχε εδώ και χρόνια συνδέσει το όνομά του ο Σάκης Ρουβάς (τελευταία έκανε συμβόλαιο με εμπορική εταιρεία), όπως και oι Μιχάλης Χατζηγιάννης (μέχρι πέρυσι) και Αντώνης Ρέμος.
Έτσι, το πακέτο προώθησης των δικών τους τραγουδιών (των λάιβ και των event) εντάσσεται στο συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη εταιρεία. «Αν σκεφτεί κανείς ότι και στο ραδιόφωνο- το κατ΄ εξοχήν μέσον για το τραγούδι- τα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα προέρχονται από την κινητή τηλεφωνία, καταλαβαίνει κανείς πόσο δυνατοί έναντι των άλλων καλλιτεχνών γίνονται οι σταρ των χορηγών», λέει παραγωγός της ελληνικής δισκογραφίας.
Και υπηρεσίες με μηνιαία συνδρομή
Στη νέα γενιά κινητών η μουσική είναι ένα γερό χαρτί. Και δεν μιλάμε πλέον για ringtones αλλά για ολόκληρα κομμάτια ή και βίντεο. «Με μηνιαία συνδρομή έχεις πρόσβαση σε συγκεκριμένο αριθμό τραγουδιών» εξηγεί ο Ηλίας Παντελόπουλος της Sony. «Τα κατεβάζεις και τα έχεις μέχρι να ανανεώσεις τη συνδρομή σου. Τέτοια υπηρεσία δημιούργησε πέρυσι η Wind με τη Universal και τώρα μπαίνουν στον χορό και οι άλλες. Αντίστοιχη είναι και η Vodafone Unlimited music. Με 6- 7 ευρώ τον μήνα κατεβάζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα: άλλο το access (πρόσβαση στην υπηρεσία) άλλο το owning (κατοχή των τραγουδιών). Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια μανία: θέλουμε τη μουσική δική μας». Βέβαια το ότι έπεσε και η τιμή παίζει ρόλο: «Από το 2007 υπήρξε πτωτική τάση στην-ελληνική- αγορά realtones, όταν ο κόσμος συνειδητοποίησε πόσο ακριβά είναι: 4,5-8 ευρώ. Τα κινητά νέας γενιάς όμως δίνουν τη δυνατότητα να φτιάχνεις μόνος σου ήχους κλήσης, να κατεβάζεις αρχεία mp3 κ.ά.».
«Οι νέοι το προτιμούν από το CD»
Τo να χάσουμε εντελώς την επαφή μας με το CD είναι ένα μεγάλο μείον. Γιατί μέσα εκεί εκφράζεται καλύτερα ο ψυχισμός μας, εκεί φαίνεται ολοκληρωμένα η δουλειά μας. Θα έρθει η εποχή που οι ψηφιακές πωλήσεις θα υπερτερούν... Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Όπως μια πραγματικότητα είναι ότι τα νέα παιδιά έχουν καλύτερη επαφή με το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους παρά με τη δισκοθήκη τους. Όλα αυτά είναι δεδομένα και εμείς δεν έχουμε παρά να υποδεχτούμε τη νέα εποχή με τον καλύτερο τρόπο και να βρούμε τις θετικές της πλευρές.
«Ετοιμάζω νέο σινγκλ για κινητά»
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες νιώθουμε άβολα με τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Δεν προλαβαίνεις να προσαρμοστείς στο καινούργιο και σε προλαβαίνει κάτι ακόμη πιο καινούργιο. Ούτε μπορείς να ελέγξεις τι γίνεται με τις ψηφιακές πωλήσεις. Όμως έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η κρίση στη δισκογραφία που λες κάτι δεν πάει καλά- γενικά. Κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα πωλήσεων. Οπότε οτιδήποτε γίνεται για να διευκολύνει να προσεγγίσει η μουσική το κοινό της, καλώς και γίνεται. Πραγματικά το «Φωνάζω» βγήκε σε ψηφιακή πώληση πριν από μερικούς μήνες και πήγε τόσο καλά που τώρα θα βγει κι ένα ακόμη τραγούδι, ο «Θησαυρός» - τον Φεβρουάριο θα το συμπεριλάβω στο νέο μου CD.
Πώς θα «κατεβάσετε» μουσική στη συσκευή σας
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ μουσική μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής, επιλέγοντας της αντίστοιχη υπηρεσία. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας ή επικοινωνήστε με τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών. ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ έχουν αναπτύξει δικές τους εφαρμογές για να αγοράζετε μουσική, τις οποίες θα βρείτε στο μενού της συσκευής σας. Πχ. Νokia Μusic για συσκευές Νokia, Ρlay Νow για συσκευές Sony Εricsson. ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΛΙΣΤΕΣ με τραγούδια. Εκείνο/α που θα επιλέξετε αποθηκεύεται στη μνήμη του κινητού σας (μόνιμα ή προσωρινά, ανάλογα με την υπηρεσία που επιλέξατε). ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΙΡΗΟΝΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδικτυακό δισκοπωλείο iΤunes.
Σε αριθμούς
60% των φυσικών πωλήσεων υπολογίζονται πανευρωπαϊκά αυτές μέσω κινητών 14%
Το 14% των φυσικών πωλήσεων στην Ελλάδα είναι οι digital Μέχρι το 2012 οι πωλήσεις μέσω Ίντερνετ διεθνώς θα έχουν ξεπεράσει τις φυσικές
RcCafe
RcCafe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου